Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Гигантският атмосферен вихър на Юпитер, известен като Голямото червено петно, е намалял три пъти от края на XIX век и в момента диаметърът му почти се е изравнил със Земята, съобщава Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА).

Голямото червено петно е открито през 1665 г., има свой жизнен цикъл и реагира на изменението на климата на планетата гигант от Слънчевата система, като например променя цвета си. През последните 300 години подобен процес е наблюдаван няколко пъти. Както посочва НАСА, през 80-те години на миналия век гигантският вихър в диаметър е достигал около 40 000 км и е бил по-голям от Земята почти три пъти. През 1980 г. е 22 500 км, а сега - 16 100 километра. Формата на атмосферното явление е станала по-закръглена.

Това заключение е направено на база на анализа на данните, получени от борда на американския космически телескоп "Хъбъл". Учените от НАСА смятат, че Голямото червено петно намалява в диаметър до хиляда километра годишно.

Източник