Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Руският гений Григорий Перелман е известен с това, че успява да реши една от загадките на хилядолетието. Известен е и с друго: с ексцентричността си, както и с това, че отказва да приеме награда в размер на 1 млн долара.

2002 е звездната година за петербургския гений - тогава той успява да докаже т.нар. "хипотеза на Поанкаре", обявена от Математическия институт в Кеймбридж за една от загадките на хилядолетието. Теоремата на Поанкаре е едно от най-големите предизвикателства на математиката. В продължение на десетилетия учени от цял свят си блъскат главите над тази задача. В крайна сметка я разгадава ексцентричният гений от Русия, който с отказа си да приеме полагащата му се награда от 1 милион долара определено стъписва обществеността. "Предпочитам да ме смятат за мъртъв", казва самият Перелман.

За него няма неразрешими задачи

"Хипотезата на Поанкаре", наричана още "Формулата на Вселената", е съставена от френския математик Жул Анри Поанкаре през 1904 година. С тази хипотеза Поанкаре иска да обясни формата на Вселената чрез връзката между формите, пространствата и повърхностите. Перелман доказва правотата на своя именит колега, с което печели огромна популярност, безчет отличия и предложения за работа в най-добрите университети. Но отказва всичко, защото - както сам твърди - предпочита изолацията. И скромността.

Роден е през 1966 г. в Ленинград. Математическите му способности се проявяват рано - той е в 5 клас, когато постъпва в математическия център при Градския дворец на пионерите, а през 1982 година печели Международната математическа олимпиада в Будапеща с максималния брой точки и получава правото да следва без конкурсен изпит. Както разказва неговият учител Сергей Рушкин - за изчисленията си Перелман нямал нужда нито от лист, нито от химикалка. Самият Перелман пък казва, че не се сеща по онова време да се е сблъсквал с неразрешима задача - само с такива, които се решават трудно. "Нали помните библейската притча за това как Исус ходил по водата така, сякаш е суша. Е - аз трябваше да изчисля с каква скорост би трябвало да се движи, за да не потъне", разказва Перелман в едно от редките си интервюта.


Анри Поанкаре (1854 - 1912)

Той е един от 100-те живи гении

След като отказва предложенията на няколко елитни университети на Запад, Перелман се отдава на научна дейност в института "Стеклов" в Санкт Петербург. Но отказва да защити докторската си работа. Отказва също така да публикува решението си на теоремата на Поанкаре. Пратениците на различните комитети, предлагащи му какви ли не награди, си тръгват все с празни ръце. През 2005 година Перелман напуска и мястото си в института "Стеклов" - твърди, че е разочарован от математиката и иска да опита нещо друго. Оттогава живее откъснат от света, само понякога излиза до магазина. Не се подстригва, не се бръсне, не си реже ноктите. Но пък от 2007 година е в списъка на стоте живи световни гении, изготвен от "Daily Telegraph". В тази класация Перелман заема девето място. В списъка фигурират имената на още двама руснаци - Гари Каспаров е на 25-то място, а на 83-та позиция е класиран Михаил Калашников.

Неотдавна се появиха твърдения, че световноизвестният режисьор Джеймс Камерън смята да прави филм за руския гений, и то с участие на самия Перелман. Филмът щял да разказва живота на един руски математик, научил се да управлява Вселената, с което ударил в земята американския си учител.

АГ, ДПА, ВО, Б. Михайлова; Редактор: Д. Попова-Витцел

Източник: http://www.dw.de/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-...