Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

"Увод в Астрологията" от Петър МаневЕнигматичният Петър Манев

Данните за Петър Манев са твърде оскъдни. Известно е, че следва във Виена горско стопанство, но по-важен детайл е фактът, че през този период той е активен деец на ВМРО в Австрия. Вероятно около 1929-30 година се завръща окончателно в България и не след дълго попада в Специалния клас. Работи като чиновник в общината.

В спомените на ученици от Школата Петър Манев по характер е много кротък и въздържан, само когато го питаш може да каже нещо. Изключително деликатен и стеснителен, в братски отношенията с всички. Свири и на цигулка. Живее много скромно и сравнително скоро – на 64-годишна възраст – напуска този свят.

Петър Манев е един от най-добрите астролози на Братството, много прецизен в своите астрологически прогнози и тълкувания. Той прави хороскопи на повечето ученици от Школата и получава като задача да следи аспектите им и транзитите, като на посочените дати им дава листчета и проследява как се отразяват тези аспекти. Всички му съдействат и проверяват тези листчета, а след това разказват колко пророчески се оказват те. Така се ражда живата експериментална Астрология на Изгрева.

„Увод в Астрологията“ на Петър Манев представлява цялостна подредена поредица статии, отпечатани в списание „Житно зърно“, които имат за цел да запознаят начинаещия с основните астрологични понятия и взаимовръзки. Голяма част от материалите са преводна литература, но дори и в самия им подбор личи изтънчения научен вкус на автора. Неговата ерудиция лъха буквално от всяко изречение. За написването на тези статии са прочетени почти всички модерни имена на астрологичната наука от началото на ХХ в. Петър Манев, подобно на своя най-голям приятел Георги Радев, борави свободно с френски, немски и английски език и това му дава възможност да направи синтез на водещите европейски тенденции от онова време. В последната част на книгата е включен преводът на популярното както във Франция, така и в Европа произведение на П. В. Пиоб – „Тайната на Нострадамус“. То представлява първият задълбочен и успешен опит според Пиоб за разтълкуване на центуриите на Нострадамус. Като Приложение в превод на руски са и самите центурии, за да може драгия читател дори и бегло да се запознае със структурата и езика на тези енигматични писания от ХVІ в., вълнували поколения наред със своя неразбираем символичен език.

Петър Манев вероятно е имал подготвена и втора част на свои астрологични материали, както сам той твърди в една от статиите си, но за съжаление тя не е открита до момента или не е достигнала до нас. Но и това, което ни е оставил като наследство, е предостатъчно, за да го наредим в пантеона на пионерите-астролози от Школата на Изгрева.

* * *

По-долу можете да свалите книгата във формат PDF, подходящ за четене както на големи (Adobe Reader: View>Page Display>Two Page View), така и на по-малки екрани (електронни четци и таблети). Налични са и версии в ePub и Mobi, а за да прочетете книгата през браузера си, изберете HTML формат. За удобство на ползващите Apple устройства (iPhone, iPad, iPod touch), книгата e налична за безплатно сваляне и в iTunes Store.