Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Графенът може да послужи за строеж на космически кораби, които може да се задвижват единствено със слънчева светлина, без гориво, съобщи „Ню сайънтист“.

Китайски учени откриха, че този материал, който е с дебелина едва един атом, може да преобразува светлината в движение.

Подобен кораб би превъзхождал космическия платноход.

Структурата на графена е много здрава и провежда изключително добре електричество и топлина. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата, по-проводим от медта и по-гъвкав от каучука.

Учени от университета в Тянцзин изследващи свойствата на материала, тази година създали „графенова гъба“, направена от сливането на смачкани листове графенов окис.

Разрязвайки я с лазер, те установили, че светлината избутва материала напред. Това е странно, защото досега с лазер са премествани само единични молекули, а графеновата гъба е с широчина няколко сантимента. Учените поставили парчета графенова гъба във вакуум и насочили към тях лазери с различен интензитет и дължина на вълните. Така те успели да преместят парчетата нагоре с до 40 см.

Успели да преместят графен и като фокусирали върху него обикновена слънчева светлина с лещи.

Едно от обясненията за случващото се е, че материалът действа като слънчево платно. Фотоните могат да предават кинетична енергия на предмет и да го придвижват напред. В космическия вакуум този слаб ефект може да натрупа достатъчно сила, за да придвижи космически апарат.

Учените мислят, че графенът поглъща лазерната енергия и натрупва електронен заряд.

В даден момент той не може да поема повече и допълнителните електрони се освобождават, което придвижва гъбата в обратна посока.

Кораб от графенова гъба ще е отлична възможност за космическата индустрия.

Графенът намери и друго приложение. Изследователи от Калифорнийския университе в Лос Анджелис (UCLA) обещават пробив в батериите за мобилни устройства и дори за електромобили.

Разработен е суперкондензатор с много малки размери на основата на графен, който позволява създаване на енергийни устройства, способни да се зареждат и разреждат хиляди пъти по-бързо от обикновените батерии.

Суперкондензаторът е направен от слой въглерод с дебелина един атом. Той се произвежда лесно и може да се използва в най-различни устройства.

Внедряването на подобен кондензатор ще доведе до появата на по-компактни телефони и други мобилни устройства, тъй като ще отпаднат сегашните големи и тежки батерии.

Учените са използвали по време на изследването обикновено записващо DVD устройство с технология LightScribe, докато в традиционното производство се разчита на скъпо литографско оборудване, което вдига цената на крайния продукт.

Само за 30 минути изследователите са създали с евтини материали 100 суперкондензатора на един диск.

Учените твърдят, че всеки може да си направи подобен кондензатор в домашни условия.

 

Източник: http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/slynchevata-svetlina-mozh...