Най-големият пръстен в Слънчевата система се оказа много по-огромен - 300 пъти надхвърлящ размера на самата планета, съобщи Ей Би Си.

"Никой не е очаквал, че планетните пръстени могат да са толкова големи" - каза ръководителят на изследването проф. Дъглас Хамилтън от университета на Мериленд. - В учебниците пише, че пръстените са малки, разположени близо до планетата."

Най-големият пръстен на Сатурн е открит от Хамилтън и колегите му през 2009 г. и е наречен на луната му Фийби, откъдето идват образуващите го частици.

В предишно изследване пръстенът беше локализиран между 128-ия и 207-ия радиус на Сатурн. Новите измервания с космическия апарат WISE увеличиха размера му с 30 процента.

Учените са изследвали размера на частиците в най-външния пръстен, за да установят как е бил образуван. Ледени парчета с размер от милиметър до няколко сантиметра от опашките на преминаващи комети непрекъснато бомбардират луната Фийби и така има постоянен поток от отломки, които образуват гигантския пръстен.

По-големите са с размер между юмрук и футболна топка. Те обаче са отговорни само за 10 процента от състава на пръстена. Когато се сблъскат отново се получават по-малки частици.

Хамилтън и колегите му са изчислили размера на частиците, като са проследили как се променя яркостта на пръстена при преминаването на космическия апарат през него.