Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Бургас

В Бургас полянката за Паневритмията е разположена зад Колежа по Туризъм (в миналото познат като ЦУРК). Пада се на гърба – северно от учебното заведение, на не повече 150-200 м. Началото на Паневритмията не е в постоянен час, а се премества според часа на изгрева. Посрещането на изгрева обикновено е на брега на морето. След двадесетина минути на поляната започва сутрешен наряд и шестте гимнастически упражнения.

Как да се стигне до мястото с автомобил?

Вариант 1 – отбивката вдясно след „Флората“ води до паркинг, който  е в непосредствена близост до ЦУРК.

Вариант 2 – десен завой след прелеза при стадион „Нефтохимик“ води точно до паркинга на ЦУРК.

За информация: Г. Христов, e-mail: geotoni@abv.bg

 

Варна

Неделя в братското лозе се играе – над Терапевтична болница (над съдебна медицина). През седмицата се играе в Морската градина, под тенис кортовете(„кривото“ дърво). Под пантеона в Морската градина също играят.

 

Велико Търново

1. До „Картала” -

2. До паметника „Асеневци” - Слизате на спирката на паметника срещу общината/ма майка България/.Тръгвате към хотел „Етъра“/зад паметника/,после продължавате по пътя към моста над реката.Вляво има друг хотел.След моста е паметникът на Асеневци/посоката е към университета /.Ще е познаете по младите хора,които се движат пеша

 

Ловеч                                                                                                         

Паневритмия се играе в парк „Стратеш“. От централния площад в квартал „Вароша“ се тръгва по асфалтов път нагоре. Преминава се в близост до хотелски комплекс „Стратеш“. Първата алея в ляво, на около 100м. се намира езерото. Вляво от езерото е полянката.

 

Перник

В Перник играем Паневритмия на три места. Ето маршрутите до две от тях:

1. Централния градски парк  на поляна над паметника на Г. Димитров - всеки ден, след изгрева на слънцето.

До полянката се стига пеша, ако идвате от гарата направо  по  посока парка, минавате   покрай Съдебната палата, Общината, пресичате  моста с двете статуи на р.Струма  и през алеята   направо, по стълбичките нагоре, минавате   покрай паметника на Георги Димитров и след 50 метра нагоре   излизате на полянката за Паневритмия.

С кола можете да стигнете като тръгнете от черквата по улицата покрай Минния музей, Пионерския дом, Стадион „Миньор“ и когато се изкачите на най-високата част можете да оставите колата си в близост до асфалтовия път. Оттук в ляво има черен път, който Ви отвежда направо на полянката за Паневритмия, на не повече от 50 метра от асфалтовия път.

За повече информация: ivabankova@abv.bg; sevvit@abv.bg

2. На стадиона в кв. „Димова махала“, до ж.п. линията. Играе се събота и неделя от 7.30 часа, а след 01 юни от 7 часа.

До стадиона можете да стигнете с автобуси № 10, 16, 17, 20, 24  от центъра на града. Слизате на спирка   „Винпром“, минавате  по пътя в дясно преди бензиностанцията по черния път и след 20 метра се стига до стадиона.

С кола: от центъра на града по вътрешно-градската магистрала по посока София, след спирка  “Винпром“ преди бензиностанцията завивате в дясно по черен път и на 20 метра има паркинг.

Ако идвате от София, трябва да влезете в града по вътрешно-градската магистрала по посока центъра, след третия светофар, вече сте на спирка „Винпром”, вляво се вижда стадион и след него е бензиностанцията, завивате по пътя непосредствено след бензиностанцията и продължавате още 20 метра. Стадионът, на който играем е в дясно от бензиностанцията и не се вижда от магистралата.

За повече информация: sevvit@abv.bg

 

Плевен

Паневритмия в Плевен се играе в парк „Кайлъка”, който се намира на изхода на града за град Ловеч. Може да се използва и тролей №3, №4 и № 7, чиято предпоследна спирка е Кауфланд, а следващата последната е „Моста“, където е обръщалото. Подминавате магазина на Кауфланд и в ляво има информационна табела, която ще ви заведе до МБАЛ „Авис Медика”. Тръгнете по оказаната от табелата посока и по пътя следвайте табелите, които ви упътват до въпросната клиника. Накрая изкачвате един голям баир и ще се озовете пред портите на болницата. След това портите на болницата остават зад гърба ви и в ляво само 10 метра по надолу се вижда, че мантинелата е прекъсната и един път в тревата. Вървите само около 30 метра по този път, след което се стига до поляната, която е отъпкана в кръг.

 

Пловдив

Паневритмията в Пловдив се играе на много лесно за намиране място – малко под паметника на Альоша.Той се намира на хълма Бунарджика.От гарата или околните автогари може да се стигне в подножието на хълма като тръгнете пеш по бул. „Руски“ /за около 15 мин. /Има и автобуси ,но не си заслужава да се качвате за две спирки.Когато стигнете в подножието на хълма ,обърнете се към паметника и тръгнете по алеите на парка.Те често се пресичат от пътеки .Можете да се движите и по тях, без да губите от очите си паметника.След около 15 мин.ще сте стигнали до една запустяла сграда. Над нея е малкото „площадче“ под паметника ,където се играе Паневритмията. Началото е различно от 7, 00 до 7,30 часа.

За подробности -magbojan@gmail.com

 

Русе

Тръгвате по ул. „Александровска“, по посока към парка, влизате в него и продължавате. Когато стигнете до Английската гимназия, завийте вляво, покрай нея. А после- вдясно, на една поляна, се играе Паневритмия след изгрева на Слънцето /около 7 ч./

 

Свищов

Тръгвате от центъра на града като вървите половин час пеша (може с автобус/такси) в посока към градския стадион. За посрещане на изгрева се слиза на спортния комплекс на Стопанска Академия „Д.А.Ценов“, след нейните два стадиона се тръгва по извисяваща се пътечка, която се намира в североизточния край и води до едно възвишение с полянка, където посрещаме изгрева, извършваме медитация за реката и след това изпълняваме предварителните упражнения и Паневритмия на близкия градски стадион.

 

Силистра

1. Дунавска градина (през лятото) – В западният край на градината (до автогарата) има площадка със сцена. В близост до площадката за каране на скейтборд. На 20 м. От реката.

2. До крепостта „Меджиди Табия” (през пролетта) може да стигне подва начина:

- по стълбите, които се намират в близост до стадион „Луи Айер”. Тръгвате от стадиона нагоре по ул. „Д-р. Анастас Янков”. Пресичате бул. ”Велико Търново”. Стълбите са пред вас. Тръгвате по тях – имате изкачване около 10 минути. Крепостта е точно в края на стълбите. Когато сте с лице към нея, завивате по асфалтовия път наляво. Вървите около 2-3 минути. След като подминете телевизионната кула, почти веднага вдясно има малка почти незабележима пътечка между дърветата. Полянката се намира на около 20 м. От шосето, оградена с бели камъни.

- с кола: Тръгвате от бензиностанция ОМV в посока с. Калипетрово. Преди да сте влезли в селото има табелка в дясно на която пише „Меджиди Табия. Пътят е само един. Тръгвате по него като подминавате Станция по кайсията. В един момент пътят се разклонява на две. Вие (за ваше удобство0 свивате по десния. Ще стигнете до телевизионната кула, където е самата полянка.

 

Троян

Парк „Къпинчо” се намира над гр. Троян. Трябва да пресечете ж.п. линията в близост до училището за керамика (СХУПИ). Преминавате през прелеза. След това имате два варианта:

1.  с кола: поемате по асфалтовия път, който води в дясно (има само един път), движите се с колата докато не се изкачите до място, където вече пътят се разделя. Трябва да завиете надясно по пътя за резиденцията. Наляво продължава за един хотел. След като сте завили спирате след около 100м., където ще забележите една беседка в близост до която има циментена площадка. Тя се пада вдясно от шосето. А полянката за Паневртмия остава вляво от шосето на около 20 м. скрита зад малко дървета.

2. пеша: след прелеза започват стълби, по които можете да се изкачите. (само че там има два варианта). Има моент, в който стълбите се разделят на две:

1. Вариант – Завивате наляво, продължавате по стълбите, които в един момент стигат до асфалтов път. Тръгвате по асфалта, минавате покрай хотел с басейн и продължавате. Вървите в продължение на около 15 минути само по асфалта докато пътят не се разклони на две: вие поемате по левия, като десния слиза надолу. Тогава ще забележете въпросната беседка.

2. Вариант – Завивате надясно, продължавате по стълбите които водят нагоре, след което се върви по черна пътечка около 50 метра (пролетта е кално и хлъзгаво). Пътечката се включва в асфалтов път. Тръгвате вдясно и пак се озовавате до беседката.

 

Шумен

Паневритмия в Шумен се играе горе на Шуменското плато, в близост до паметника „Създатели на българската държава”.

В района на паметника има кафене, което ще ви бъде ориентир за да намерите по-лесно полянката.

До кафенето може да се достигне с кола по асфалтов път или пеша по стълбите до паметника.

Ако сте с кола можете да я спрете до кафето.

Ако нямате кола, можете да наемете такси до стъпалата на Паметника (От гарата и автогарата до там ще ви струва около 2 лева, а до кафенето над Паметника-около 5).Стъпалата се намират до Младежкия дом.Слизате там и тръгвате по тях. Ще ги изкачите най-много за половин час. След това ще видите едно малко кафене и продължение на стъпалата към паметника. Тръгвате по асфалтовия път, който е вляво от кафенето и наподобява част от кръг. Намира се вляво от вас, когато се качвате. След като извървите около 300-400 метра, ще видите другото кафене ,детската площадка, а зад нея -асфалтовата. Не стигате до кафенето, а малко преди него свивате вляво, по посока на асфалтовата площадка и коларския път. Продължавате по пътя и след около 50-100 метра, вдясно, ще видите полянката, където се играе Паневритмия. Можете да се ориентирате, ако няма все още хора и по отъпканата трева/в кръг/.

 

Хасково

През 2011 година, Паневритмия в Хасково, се играе в събота ,неделя и други празнично-почивни дни,от 7.00 часав парк Кенана.Паркът се намира в западния край на града и до него се стига много лесно пеша или с такси.Паркът е с една голяма,централна алея.

Ето и ориентири за полянката ,ако ви се наложи да питате.

1.Намира се от  дясно, когато се движим  навътре в парка по централната му алея.

2.След тенис-кортовете

3.Преди стълбичките на централната алея (те са само едни) и

4.Преди отбивката за зоопарка.

Най-добре просто попитайте.Алеята е много оживена от ранна сутрин до късно .

Ако желаете да играете с нас упражнения ,преди Паневритмия, е добре да сте на полянката в 6.30.Добре дошли приятели.След като Добрина ,която сега виждам на снимката на Тара ,ни намери миналата година и я има и на нашата снимка,и вие няма да се объркате.Поздрави

 

Петрич

На  поляната над големия завой над стадиона по пътя за хижа „ Беласица“. Хващате пътечката над завоя и я следвате нагоре не повече от 5 минути до скалите над кв. Виздол, където се посреща изгрева, а след това се спускаме обратно до поляната с кръгове отляво на пътеката.

 

Ямбол

Паневритмия се играе в парк „Боровец“, на върха, до Телевизионната кула - вдясно от кулата, идвайки по асфалтовия път към нея, има пътечка, която води до полянката. Играе се непосредствено след изгрева на Слънцето и след шестте упражнения.

 

ЧУЖБИНА

Berlin-Берлин
Играе се на най-близкото възвишение над ул. Judith-Auer Str., на около 5 мин. от спирката, парк „Volkspark Prenzlauer Berg“, в края на едноименния квартал, по посока „Alt Hohenschönhausen“. До мястото се достига лесно като се вземе трамвай №5 или 6 от примерно Александерплац (пада се 7-ма спирка, името и е като улицата).

За контакт: Светослав/Зорница Костови paneurythmie.berlin@gmail.com

Wien – Виена

С метрото U1 до спирка Donauinsel. Вървейки ок. 200 метра нагоре,  вдясно е полянката, на която играем.