Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Космическият сателит на НАСА "Джуно" успя за първи да улови звуци, издавани от Юпитер.

Космическият апарат трябва до края на днешния ден да влезе в орбитата на планетата, предоставяйки на учените най-добрия шанс за изследване на газовия гигант.

Астрономите обаче вече разполагат с данни, върху които да размишляват, пише научното издание "Сайънс дейли".

"Джуно" успя да улови поредица от стържещи и ръмжащи звуци, докато преминава през магнитното поле на Юпитер на 24 юни.

Според учените извънземните звуци представляват ударни вълни, причинени от навлизането на сондата в магнитното поле на Юпитер, което предпазва отдалеченото небесно тяло от т. нар. слънчев вятър – същата функция, каквато имат и магнитните полета на Земята.

Звукът се получава, когато свръхзвуковите ветрове, носещи се през Слънчевата система, внезапно забавят скоростта си и започват да се затоплят при контакта си с магнитосферата на планетата.

Този процес се проявява под формата на ударни вълни – нещо като звуковия удар при самолетите, преминали скоростта на звука.

Ударните вълни, записани от "Джуно", са с продължителност от около два часа, което е впечатляващо, като се има предвид, че сателитът се движи с 241 хил. км./ч.

Пет години след изстрелването й, сондата на НАСА трябва да застане на орбита около Юпитер във вторник (5 юли), за да разгадае тайните на най-голямата планета от Слънчевата система, която се крие под дебел слой облаци, съобщиха световните информационни агенции.

На 5 юли в 3:18 ч. по Гринуич, при скорост 64 км/сек, "Джуно" ще включи главния си двигател за 35 мин. Това ще намали скоростта й и сондата ще застане на полярна орбита.

Тя ще остане 18 месеца край планетата, като ще направи серия от 37 прелитания край нея.

Източник: Getty Images/Guliver

 

Сондата "Джуно" носи английското име на Юнона - римската богиня, която е сестра и съпруга на Юпитер, митологичния властелин на боговете, който можел да вижда през облаци.

Досега най-близо до Юпитер се е доближавала сондата "Пайъниър" - на 43 хил. км, а най-много данни са събрани от мисията "Галилео", продължила 14 години.

След като обиколи два пъти Юпитер на орбита, продължаваща 53,5 дена, "Джуно" ще застане на орбита от 14 дена през октомври, при която ще прелита и над двата полюса.

Разберете още изумителни факти за Вселената във видеото горе.

Инструментите на "Джуно" ще изследват гигантското северно сияние на Юпитер,

произхода, състава, атмосферата и магнитосферата на газовия гигант.

Специалистите още не знаят дали Юпитер има твърдо ядро и колко е кислородът и водата там. Тази информация може да разкрие как се е образувала Земята и Слънчевата система.

Потенциална опасност за сондата при толкова голямо доближаване до Юпитер е голямото налягане на водородния ѝ слой, заради което той е като силен проводник на електричество.

Специалистите мислят, че това явление, заедно с бързото въртене на Юпитер - едно денонощие там е само десет земни часа, генерира много силно магнитно поле, което обгръща планетата и може да застраши сондата.

За защита от силната радиация инструментите на "Джуно" са зад твърд щит от титан. Той намалява радиацията 800 пъти.

Учените се надяват да разберат колко вода съдържа Юпитер.

Това ще помогне да бъде разгадан произходът на най-голямата планета в Слънчевата система.

Разстоянието, на което е сега Юпитер от Слънцето, е около 5 пъти по-голямо от това, на което е Земята. Възможно е обаче Юпитер да се е образувал на различно място и да се е преместил, като е изтласкал гравитационно други планети по пътя си.

Източник: Getty Images/Guliver

 

Повече от половината от материала, останал след образуването на Слънцето преди 4,6 млрд. години, е послужил за формирането на Юпитер.

Обиколката на планетата е 11 пъти по-голяма, отколкото е земната, а и около нея има 67 известни луни.

Сондата "Джуно" беше изстреляна на 5 август 2011 г. Тя тежи четири тона, като се задвижва със слънчева енергия. Бюджетът на мисията е 1,1 млрд. долара.

Източник: http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/sonda-na-nasa-leti-s-rekordnit...