Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

"Аз се учудвам що за чувство, ум и разум е бил обхванал първия човек, който първи е замърсил устата си с кървав труп и е позволил на устните си да се докоснат до месото на убитото същество." - Плутарх

Тази книга е създадена като извадки от книги които имат пряка или косвена връзка с темата за вегетарианството. Има откъси от книгата на д-р Келог издадена от началото на ХХ век, които се отнасят за опита му като лекар в САЩ тогава когато е имало много клиники лекуващи пациентите си с безмесно хранене и природна медицина. Състоянието на медицината от ХХІ век е отразено много добре в книгата „Световната конспирация срещу здравето“ на д-р Атанас Гълъбов, затова са използвани цитати от тази книга, също пряко, или косвено свързани с темата.

До 1980-а година мислех, че се храня правилно и пълноценно, но не се замислях особено. На Нова година – 1980-а изглежда съм прекалил с месото, защото сутринта се чувствах като отровен. Казах си: „никакво месо“ една седмица. През тази седмица „случайно“ ми попадна книгата на д-р Келог „Да ядем ли месо?“ и когато стигнах до стиха на Овидий: „Каква ужасна гадост: черво, черва да поглъща!“ реших, че това е краят на едно извратено хранене! Това беше едно от най-правилните решения в живота ми, а и бях на 24. Всеки, който иска може да направи опит – нищо няма да загуби освен неразположенията и болестите си, защото те се дължат на нечиста кръв. Този примеръ е цитиран за да се направи сравнение на състоянието на организма преди преминаване на вегетариански режим със състоянието му при чисто вегетарианско хранене. А не да се противопоставят вегетарианци на месоядци. Апостол Павел: „Този който не яде месо да не осъжда тоз който яде и тоз, който яде месо да не презира тогоз който не яде…“

"Нека храната бъде твое лекарство  и лекарството твоя храна."  (Хипократ)

Понеже човек се намира в едно патологическо състояние, то храната му е неестествена. Че човек яде месо, това е едно патологическо състояние. Учительтъ

На изток е имало такава смъртна присъда при която на осъдения са давали само варено месо –  отравянето и смъртта настъпвали от 19 до 21 дни.

“Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.” Алберт Айнщайн

„Никой физиолог не би желал да влезе в спор с онези, които поддържат становището, че човек трябва да живее хранейки се с растителна храна“. Д-р Спенсър Томпсън.

Милиони години човекът се е развивал, и еволюирал като се е хранил с плодове, ядки, зеленчуци. Едва по време на последния ледников период, когато обикновеният му начин на хранене е станал невъзможен, човекът за да оцелее е започнал да яде животинско месо.

Да предположим какво би направил човек попаднал на остров, където има овце, кози, кокошки, крави, волове, коне, магарета и други приятели на човека от животинското царство. Разумният човек ще използва млякото и яйцата на тия животни, ще впрегне коня да оре, ще използва магарето за да пренася дърва и други товари. Това ще внесе и известно разнообразие в самотата му, ще се грижи за тях…. Неразумният ще убие едно по едно и накрая ще остане сам…. Това са два вида живот –кое е по-естествено? Кое би одобрил Всевишния? Защо да не направите същия избор.

Един пример:  ако горите само дърва – въздуха в стаята ще е по-чист и когато чистите печката ще изхвърлите съвсем малко пепел, (която може да използвате за тор на някое плодно дърво) докато ако горите въглища – освен че във въздуха ще има въглена киселина, повече от половината от количеството на въглищата ще бъде сгурия, която за нищо не можете да използвате.  Никой не сменя маслото на колата си с по-мръсно масло. Когато човек се храни с месо именно това става.

В днешно време се увеличава броят на младите хора, които изключват месото от храната си и стават вегетарианци, не само по здравни, но също и по икономически, екологични, етични или философски причини. Тяхното решение обаче е съпроводено често с несигурност, предизвикана от информация, непризнаваща правилността на вегетарианското хранене. Също така и техните родители се страхуват дали безмесното хранене е достатъчно и безвредно. Едновременно с това много родители-вегетарианци дават вегетарианска храна на децата си и затова биват подлагани на натиск от обкръжението си, дори от детските лекари.

Файл/ове/: