Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

К. А. Либра или Takens, Roelf е холандски астролог, роден на 2 октомври 1862 г. в Уинсум (Гронинген), завършил своя земен път на 21 октомври 1930 г. По професия е ветеринарен лекар, специализирал в областта на конете. Също е и любител-художник. До 1905 г. работи в Харен (Гронинген); между 1905 и 1918 г. в Хага (с прекъсвания в чужбина: Кайро (Египет), Северна Америка и Лугано (Швейцария)). След 1918 г. няма данни да е живял в Холандия.

Астрология –  нейните техники и етика (Част І) от К. А. Либра

Той е автор на „Астрология и етика“, подписан с псевдонима си „Либра (C. Aq. Libra)“. Книгата е добре позната и преведена на различни езици – издадена за първи път през 1914 г. на холандски; през 1915 г. – на немски във Виена; през 1917 г. – на английски.  Подобно на много астролози от неговото време, Либра е повлиян от философията на Елена Блаватска.

Нещо характерно и уникално, което срещаме в книгата е, че на практика Либра е първият от астролозите, който упоменава и маркира епохата на Водолей, като вече настъпила: „Сега планетната ни система от сравнително късо време се намира в Аквариус (Водолей), където ще остане 31200/12=2600 години.“ Така той, заедно с Учителя, са първите предвестници, които говорят за настъпването на този космически момент.

Преводът, който е достигнал до нас, не е цялостен, а обхваща точно половината от книгата „Астрология и етика“ (вероятно някъде да съществува и другата част). За съжаление не е известно кой и от какъв език е точно преведена. Разполагаме с оригинален машинопис подписан ръчно, вероятно от автора на превода до Иван Антонов: „На приятеля ми Иван Ант. Изворски“. Тук можем да изкажем хипотеза, че книгата е преведена от немски, най-вероятно от Петър Манев, който е живял във Виена в периода 1924-1928 г. и в своята астрология единствен той цитира Либра.

 

Поддържаните файлови формати са:

PDF -
за четене на устройства с голям екран и за отпечатване

MOBI - за четене с Kindle

EPUB - за четене с повечето компютри, таблети, смартфони и четци за е-книги.