Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя е газов гигант и е трета по размери и четвърта по маса в Слънчевата система.

Измереният диаметър на Уран е около 50.800 километра, със средна плътност – относително тегло 1,60, което ще рече, че общата ѝ маса е малко по-плътна, по-тежка от тази на водата.

Със своите бързо реагиращи силови течения, влиянието на Уран има отношение към нервната система на човека и осезанията в живите форми на Земята, създадени у тях според нуждите на отделните видове, чудно устроени по своята острота. Когато в даден човек влиянието на Уран е силно изразено, то неговата нервна система е много добре развита и остро, бързо реагира и при най-малки възбуди.

Известно е, че плоскостта на екватора при Уран, сключва с плоскостта на неговата орбита ъгъл, който е повече от 90 градуса, по-точно 98, което ще рече, че неговата ос на въртене лежи и нещо повече в плоскостта на орбитата му. Докато при другите планети оста им има само известни, повече или по-малки отклонения от перпендикуляра към плоскостта на тяхната орбита, като при Юпитер, е почти перпендикулярна. Това особено положение на Урановата ос на въртене, говори, че той се върти обратно.

Значението на тази ротация за влиянието на планетата е особено силно и характерно в търсене на новото, особеното, това, което не е било и не е върху Земята, живите форми на нея, като се създават какви ли не същества с чудни по своята външност форми и възможности, особено в по-старите видове, тези в океаните и насекомите. Това говори, че при катастрофата в Слънчевата система, Уран е много пострадал. Тези белези говорят също, че той е приел от черното Слънце, което е предизвикало катастрофата, грамадна разрушителна енергия, способна със своето влияние да предизвика безредия, особености в странни изяви. Ето защо Уран със своето силно влияние в даден човек, създава могъща устойчива сила и постоянство в постигане на своите идеи.

При издигнатите типове се изразява в усърдно постигане, новаторство, революционни идеи за ново общество, нови държавни устройства. Всички революционери са под силното влияние на Уран. Той създава също стремежа и успеха в постигане на рационализации, гениални открития. При низшите типове имаме принизени, неестествени, неприемливи, чудачески изяви. И едните, и другите се привързват с голям жар и устои в постигане на поставените задачи.

Уран се намира от Слънцето на средно разстояние от около 20 астрономически единици, спазвайки законът на Тициус-Боде. Това говори, че въпросите, задачите, които занимават и вълнуват човешкия род в настоящия момент не са далеч и са присъщи за разрешаване от Урановите типове, макар че те искат да ги разрешат по нов начин, с нови средства. Най-далеч от Слънцето той отива на едно разстояние от 3.004 милиона километра, а най-близо на 2.740, което дава една разлика от 260 милиона километра. Това говори, че орбитата му все пак не е много разтеглена и показва, че влиянието му върху Земята, живота на нея и човека не се колебае в големи размери.

Уран идва до Земята най-близо по правата линия Слънце-Земя-Уран на около 2.586 милиона километра, което е противостояние – опозиция, а най-далече, когато е по правата линия Земя-Слънце-Уран при тъй нареченият съвпад на едно разстояние от 3.153 милиона километра. Тук имаме една разлика от 570 милиона километра, която е вече значителна и говори, че въздействието на Уран е много по-силно при опозиция и много по-слабо при съвпад.

Уран обикаля около Слънцето за 84 земни години, като се движи с една скорост от 6 километра и осемстотин метра в секунда. Благодарение и на положението, което има неговата ос на въртене, то при съответна обиколка около Слънцето имаме дълги периоди на ден, нощ, зазоряване и вечерен полумрак. Всичко това говори, че неговите влияния създават дълги и бавни протичащи ефекти и събития.

Въпреки че е видима с невъоръжено око, подобно на петте класически планети, Уран не е наблюдавана от древните астрономи заради мъжделивостта около нея. Сър Уилям Хершел оповестява откритието на планетата на 13 март 1781, с което разширява границите на познатата Слънчева система за първи път в модерната история.

Ето 10 любопитни факта за тази планета:

10. Уран е най-студената планета в Слънчевата система със средни температури от -180 градуса и минимални от -225 градуса.

9. Тя е и една от най-ветровитите. На определени места ветровете на Уран достигат скорост от 900 км/ч. За сравнение най-силните, ураганни ветрове на Земята са със скорост най-много 480 км/ч.

8. Планетата е 63 пъти по-голяма и 15 пъти по-тежка от Земята. Повърхността на Уран също е огромна – 16 пъти по-голяма от тази на Земята, а радиусът – 4 пъти по-голям.

7. Една година на Уран се равнява на 84 земни години или приблизително 30 687 дни на земята. Но денонощието на Уран не е същото като на Земята – то е приблизително 6 часа и 46 минути по-кратко от това на Земята.

6. Уран е единствената планета, кръстена на гръцки бог, а не на римски. Когато през 1781 година планетата е открита от астронома Уилям Хершел, той я нарича Георгиус Сидус (Георгиевата звезда) в чест на своя покровител крал Джордж III, тогавашния монарх на Великобритания. Името обаче не е възприето и в крайна сметка планетата е кръстена на древногръцкия бог на небето.

5. Уран има 27 луни и всички те са кръстени на герои на британските поети Уилям Шекспир и Александър Поуп. Най-голямата луна се казва Титания – на царицата на феите от шекспировата комедия „Сън в лятна нощ“. Титания е осмата най-голяма луна в нашата слънчева система.

4. Структурата на планетата е съставена от три слоя: скалистото ядро, мантията от вода, амоняк и метан, и атмосферата, която се състои главно от водород и хелий.

3. Разстоянието между планетите в Слънчевата система винаги е различно, тъй като те са в постоянно движение, но когато Уран е най-близо до Земята, разстоянието между тях е 2,6 милиарда километра. Това означава, че пътуването на космически кораб от Земята до Уран ще отнеме около 10 години.

2. Като се има предвид огромното разстояние между нашата планета и Уран, не е голяма изненада, че в историята на човечеството само веднъж космически кораб е приближавал планетата. През 1986 г. космическата сонда „Вояджър 2“ прелетя на около 81 500 километра разстояние от нея.

1. Уран се върти в различна посока от тази, в които се въртят останалите планети от Слънчевата система. Всяка друга планета, включително Земята, се върти от запад на изток, докато Уран е толкова наклонен, че на практика се върти върху страната си. Единствената друга подобна планета е Венера, която се върти от изток на запад. Защо това е така, учените не могат да обяснят и до днес.