Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

1. Интересни факти за равноденствието.

Терминът „равноденствие“ идва от латинското „æquinoctium“ (aequus – равен и noctium – нощ) и се отнася до времето, в което денят е равен на нощта.

Обикновено равноденствието се случва на 20-ти или 21-ви март в зависимост от годината (57 пъти на 21 март през ХХ-ти век). През 2016 г. (предната високосна година) беше отново на 20 март почти по същото време.

През тази 2020 година равноденствието ще е в 6:50 ч. (българско време) на 20 март, докато през 1896 г. това е станало в 5:30 ч. (българско време), което означава, че равноденствието през 2020 г. няма да е най-ранното. Но през 2028 г. равноденствието ще настъпи в 5:20 ч. (българско време), като по този начин ще подобри рекорда от 1896 г. Още по-интересно е, че през 2096 г. – последната високосна година на ХХІ-ви век – ще бъде годината с най-ранното равноденствие, което дори в България ще настъпи на 19 март в 17:00 ч. (българско време).

Тази година в целите Съединените щати, пролетното равноденствие ще бъде на изцяло на 19 март, включително в Аляска и на Хаваите. Това явление не се е случвало там от 1896 г. „Причината 2020 г. да бъде особено забележима за равноденствието е, че това ще бъде първото равноденствие на 19 март за всички американски часови зони“, заявява пред AccuWeather Боб Берман, астроном от Slooh.

2. Причини за подвижността на равноденствието.

Това изместване на времето идва от неравномерното количество дни в календарната година. Всяко въртене на Земята отнема 23 часа, 56 минути и 4.1 секунди и не се вписва точно в денонощието.

Григорианският календар, създаден от папа Григорий през 1583 г., включва тези допълнителни 56 минути и 4,1 секунди и допълнителен ден през февруари на всеки четири години като високосна година. Въпреки това, допълнителен ден на всеки четири години е прекомерно коригиране на календара и папа Григорий е отчел това. За всеки век календарът се нулира като пропуска високосна година. На всеки 400 години той не се нулира и поддържа високосната година. 2000 г. беше година, която не се нулира – следователно имаше допълнителен ден.

Пропуснатата високосна година ще доведе до остатъка от 21-ви век да има по-ранни равноденствия на високосна година. Всяка високосна година за остатъка от века ще пристигне 43 минути по-рано от предишната високосна година.

В годините 300-400 г. сл. Хр. равноденствията се падат на 21 март, но поради използвания по това време Юлиански календар, който няма същата система от 400 години като Григорианския календар, пролетното равноденствие продължава да се появява по-рано всяка година, докато приключи на 15 март през 1000 година.

Ако бяхме останали на стария Юлиански календар, щяхме да имаме разминаване от един ден приблизително на всеки 128 години.

С Григорианската система сега имаме несъответствие от един ден на около 3500 години.

Неточността на Юлианския календар е била проблем за древните хора, които разчитали на равноденствията, тъй като те са единствените моменти, когато Слънцето изгрява точно на изток и залязва точно на запад. Те използвали равноденствията, за да ориентират домовете си. Те го използвали и като начин да определят кога се променят сезоните, което им позволява да се подготвят за миграцията на животни и да определят какви видове култури да започнат да засаждат.

През 2100 г. високосната година ще бъде прескочена, ще се направи нулиране на календара и равноденствието ще се случи отново на 21 март. След този век няма да има друго равноденствие на 19 март до 2436 година.

Източник

3. Важни астрологични констелации около и по време на равноденствието.

През изтеклите 2 месеца и половина на новата 2020 г. се случват доста интересни и значими събития на звездното небе. Предната 2019 г. завърши с пълно слънчево затъмнение в Козирог на 26 декември. 2020 година започна със зловещия съвпад на Сатурн с Плутон също в Козирог на 12 януари. По това време стана известно на хората по света и за този нов вирус от Китай. Точно между двете астрологични констелации ескалираха отношенията между Иран САЩ съвсем в началото на годината, до такава степен, че двете страни бяха на ръба на война, която щеше да подпали и света. Трябва да споменем и конфликтът между Турция и Сирия, както и между Русия и Турция. Проблеми имаше и между Турция и Гърция и особено в момента, когато на границите ни има струпани хиляди бежанци, прогонени именно от войните в техните страни.

На пръв поглед всичко започна, когато Слънцето навлезе в Козирог. Румен Колев в своята лекция от 1 февруари 2020 г. всъщност назова истинския виновник за всички тези събития. Марс и по-високата му октава Плутон са в основата. Това е тяхната природа и ние можем да разпознаем безпогрешно техния почерк. Светът ври и кипи и това марсово-плутоново напрежение едва ли ще спадне занапред, като се има предвид икономическата криза, която неминуемо ще съпътства тези събития.

Това струпване на все повече планети в знака на Сатурн не предвещаваше нищо добро. Съвпадът на Юпитер и Плутон в Козирог допълнително усили и разшири владението на пандемията (заради природата на Юпитер, който е социална планета и има свойството и способността да преувеличава съществуващото – добро или зло). Съвпадът на двете планети в Козирог, който знак символизира по-възрастните хора, дава яснота защо вирусът покосява основно такъв контингент.

Днес на 18-ти март, 2020 г., в Козирог има цели 6 планети, 5 от които са в съвпад с орбис до 8 градуса. На 20 март в деня на равноденствието, всичките планети (с изключение на Венера и Уран), ще са подредени след Слънцето по неговия годишен ход. То води този уникален параден марш в следната подредба: Слънце, Нептун, Меркурий, Луната, Сатурн, Плутон, Юпитер, Марс, Южен възел. Марс ще бъде в точен съвпад с Юпитер, което не предвещава развитие на тежкото положение, а по-скоро обратно.

На 21-ви март Сатурн вече излиза от Козирог и влиза в знака Водолей, което не е непременно добре. Водолей е знакът на групите и общностите и когато планетата на ограничението Сатурн влезе в този знак непременно ще окаже влияние. Периодът между 18-ти и 23-ти март, когато Марс върви към точен съвпад  с Плутон едва ли също ни очакват позитивни новини за разрешаване на горните проблеми.

Да не забравяме и вероятно най-емблематичното събитие, което предстои непосредствено след равноденствието. На 1 април е точният съвпад на Марс със Сатурн в 1-я градус на Водолей. И оттук вече ще чакаме нещо позитивно, което ще бъде свързано със Сатурн, когато настъпи т. нар. „царски съвпад“ с Юпитер, отново в същия 1-ви градус. Това ще се случи точно по време на зимното слънцестоене – на 21 декември 2020 г.