Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Плутон е замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчевата система. Средната му скорост на движение по неговата орбита, сключва с плоскостта на еклиптиката ъгъл от 17 градуса и десет минути, който ъгъл е не само най-голям, но и с рязък скок от тези на другите планети. Това е израз на учудваща дисхармония в порядъка, на който са подчинени другите планети. Това тъй остро отклонение, заедно с тъй много разтеглената орбита на Плутон, говорят, че всички останали планети, той е най-много пострадал след Фаетон, при катастрофата със Слънчевата система, предизвикана от проникването на черното Слънце в нея. С това проникване Плутон е имал по-тесен контакт с него и е приел някои от неговите демонични качества, които се отразяват в неговото влияние, като рязко изразена бруталност, силно създаващо нещастия, демоничен подход за създаване на страдания, парализиращо въздействие на влиянията на Слънцето, Луната и планетите, когато е в съвпад с тях.

Когато Плутон е в съвпад с който и да било член от Слънчевото семейство, то влиянието му въздейства парализиращо или отровно във влиянието на този член. Затова и на зодиакалното съзвездие, управлявано от Плутон, е даден образът на Скорпиона – това голямо насекомо, както е известно, има опашка, която завършва с торбичка. В нея има жлези, които отделят отрова и се събира в торбичката. На края има един кух шип. Своите жертви Скорпионът бодва с шипчето и от отровата, която минава през отвора им, влиза в жертвата и тя се парализира, и така я използва за храна. Тъкмо това е въздействието на Плутон при съвпад – контакт с членовете на Слънчевото семейство.

През 2006 година, заради размера си, както и ексцентричната му орбита, заради която той понякога е по-близко до Слънцето от Нептун, Международният астрономически съюз реши, че Плутон не отговаря на критериите за планета:

Трите критерия за планета:

1. Да обикаля около Слънцето по собствена орбита

2. Да е кръгло тяло

3. За да е планетата в слънчевата система едно тяло трябва да „изчисти района на своята орбита“, така че никой друг обект да не е на подобно орбитално разстояние от Слънцето.

Промяната на статуса му обаче се дължи най-вече на това, че наскоро бяха открити 3 небесни тела подобни на него, които претендираха за десета планета и учените решиха, че е по-добре да махнат него, отколкото да добавят други планети. Решението разбуни научните духове и спорове по въпроса се водят и до днес.

 

10 любопитни факта за Плутон:

1. Планетата е открита през 1930 година от астронома Клайд Томбо. Но преди това Парсифал Лоуел (Percival Lowell) в последната част от живота си предугажда, че зад Нептун трябва да има друга планета и дълго време наблюдава и изчислява, за да я открие. Това обаче става 14 години след смъртта му на 18 февруари 1930 г., когато Томбо сравнява две фотографски плаки направени съответно на 23 и 29 януари 1930 г. именно в обсерваторията, която носи името на Лоуел в щата Аризона. Знакът на Плутон с буквено съчетание на „P“ и „L“  може да се разглежда като вплитане на първите две букви на името „Парсифал Лоуел“.

2. Плутон е кръстен на римския бог на подземния свят. Името е предложено от 11-годишната ученичка от Оксфорд – Венеция Бърни.

3. Плутон обикаля около Слънцето за приблизително 248 години. Това означава, че от откриването на небесното тяло досега, тя не е изминала дори половината от пътя на орбитата си.

4. Едно денонощие на тази планета се равнява на 6 земни денонощия, 9 часа и 17 минути – за толкова време той прави пълна обиколка около оста си. По-бавна от Плутон е единствено Меркурий (59 денонощия) и Венера (243 денонощия – скоростта на въртене е едва 6,5 km/h).

5. Слънцето на Плутон изгрява от запад и залязва на изток. Това се дължи на ретроградната ротация на планетата. Такива са също Венера и Уран.

6. Толкова е малък, че дори Австралия го надминава по площ. Планетата-джудже е с диаметър от 2370 км. За сравнение разстоянието между Сидни и Пърт е 3274 км.

7. Плутон има 5 луни – Харон[1], Никта[2], Хидра[3], Цербер[4] и Стикс[5]. Тъй като Харон е с размери, почти като на самата планета, астрономите понякога ги разглеждат като двойна планета.

8. Плутон е най-студената планета от всички в Слънчевата система – средната температура там е -229 градуса.

9. Анимационният герой на Disney – кучето Плуто, е създаден в същата година, когато е открит Плутон. Заради истерията по откритието, Уолт Дисни решава да нарече анимационния герой на небесното тяло.

10. Човек, който тежи 90 килограма на Земята, ще бъде най-лек на Плутон – едва десетина килограма. Най-тежък ще бъде, ако отиде на Юпитер – повече от 200 кг.

 


[1] Харон (на гръцки: Χάρων) в древногръцката митология е лодкарят, който прекарва мъртвите през реките Стикс и Ахерон ("Реката на скръбта") в подземното царство на Хадес/Плутон, ако имат обол (монета), с който да му платят.

[2] Никта в древногръцката митология е богиня, олицетворение на нощта. Никта е родена от Хаоса, заедно с бога на мрака Ереб, Ефир и Химера и е една от първичните сили.

[3] Лернейската хидра е чудовище от древногръцката митология, с тяло на змия и девет глави на дракон. Също както и немейския лъв и тя била дете на Тифон и Ехидна. Хера се грижила за нея, надявайки се тя един ден да убие Херкулес.

[4] Цербер в древногръцката митология е куче с три глави, покрити със змии, родено от Тифон и Ехидна, което пази изхода на подземния свят, като пуска всеки да влезе, но никого да излезе.

[5] Стикс (на гръцки: Στύξ) в древногръцката митология е една от петте реки, които протичат през царството на Хадес/Плутон. Тя е реката на омразата, която разделя земята от подземното царство. Тя обикаля Хадес/Плутон 9 пъти. Другите реки са Лета, Ахерон, Кокит и Пирифлегетон.