Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Съвпадът на Юпитер и Сатурн се смята за основен в прогностиката на мунданната астрология и главна съставна част при парада на планетите. Тези две планети са пряко свързани с държавните дела и следователно техният съвпад е свързан с формирането на всички социални проекти. В случаите, когато има малък парад на планетите, Юпитер и Сатурн се оказват най-бавните по скорост на движение, следователно само в близост до всеки един от техните съвпади, може да се намери ситуация, при която всичките седем планети на септенера да са в един и същи знак. В случай на голям парад на планетите, на първо място се търсят предимно периоди, когато тежките планети Уран, Нептун, Плутон се оказват, ако не в точен съвпад, то поне в един знак. Но тук ролята на Юпитер и Сатурн е голяма, които след като се присъединят към него, образуват мощен конгломерат, в който ролята на двете социални планети (Юпитер и Сатурн) е ясна (в зависимост от знака и някои други фактори).

Тройката бавни и тежки планети, наречени трансцендентални (Уран, Нептун, Плутон) трудно се подават на възприемане и прогноза, защото те показват нещо, което надхвърля човешкия живот и съзнание. а също така посочват глобални и мащабни световни събития, при които влиянието на индивидите е незначително. Независимо от това съвременната мунданна прогностика не е пълноценна без тях. В моменти на големи паради на планетите Юпитер и Сатурн заемат средно положение между петте планети на септенера (Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс) и трансатурновите, между индивидуалното и абстрактното или ирационалното. Тази двойка планети помага на човек да се ориентира в обществото, показва начин на отделния човек да как да се впише в делата на държавата.

Защо мунданната прогноза се основава именно на цикъла Юпитер-Сатурн? Тези две планети, наречени социални, са най-голями от планетите в Слънчевата система. Освен това те са видими, което не е маловажно, тъй като предполагат осъзнати програми, родени в обществото. В съвременната мунданна астрология се отчита и влиянието на още три далечни планети Уран, Нептун, Плутон. Циклите на тези три планети са по-дълги от циклите на Юпитер и Сатурн и, от една страна, с помощта на тях може да се правят прогнози за по-дълъг период. Но от друга страна, въздействието на Уран, Нептун и Плутон върху човека и обществото, е трудно за разбиране и дава доста възможни планетни комбинации, които трябва да бъдат взети под внимание. Ако вземем предвид факта, че много астролози класифицират тази тройка като планети-злосторници, тогава и прогнозите ще бъдат съответни: неяснота. много негативизъм и трудности. Тези три планети обикновено правят разрушителни промени в обществото, изострят или унищожават съществуващи проекти, причиняват природни бедствия и климатични промени, показват най-важните политически промени и т.н.

Вземете за пример Уран. Дори назрелите и необходими промени се възприемат с трудност и внезапността на неговото проявлението ще бъде като лавина. Интересно е, че планетата Уран, символизираща неочакваността, промяната, разрушаване на старото, прозрението, заема междинно положение между света на осъзнатото и несъзнаваното, тъй като тя е на границата да бъде видяна с просто око. Човешкото око е в състояние да вижда звезди с величини до + 6m, а видимата звездна величина на Уран е близка по стойност до това и дори малко по-малка (+ 5,9m). Някои пишат, че при ясно небе и в опозиция тази планета се вижда с просто око. Според непотвърдени сведения, някои хора (по-специално инките-астрономи) са виждали Уран, но са го приели по погрешка за звезда. В същото време уникалността на тази планета се състои в това, че тя е открита с помощта на технология (телескоп). Комбинирайки условията за наблюдаване на Уран и обстоятелствата на неговото откриване, ние получаваме основните характеристики на планетата: внезапните прозрения, феноменът ясновидство, техническата революция.