Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Сондите, изследващи радиационните пояси около Земята, са направили най-добрите си записи досега. Снимка на Земята от руския сателит Electro-L, който гравитира на около 36 000 км от Екватора Снимка на Земята от руския сателит Electro-L, който гравитира на около 36 000 км от Екватора

Двете сонди на НАСА, изследващи радиационните пояси около Земята, уловиха най-ясните звуци от тях и се оказа, че те приличат на чуруликане на птици, съобщи Асошиейтед прес.

Сондите изследват т.нар пояси на Ван Алън едва от три месеца. Те обаче вече направиха измервания на високоенергийни частици и на радиовълни с безпрецедентни детайли. Вълните увеличават енергията на частиците в радиационните пояси както океанските вълни задвижват сърфист на земята, казаха учените.

Освен това тези т.нар. хорови вълни са в същата честота като човешкия слух и те могат да бъдат чути. Физикът Крейг Клецинг от Университета на Айова пусна записи на радиовълните на конгреса на Американския съюз на геофизиците в Сан Франциско.

„Чува се не само чуруликане - на извънземни птици, както каза жена ми, но и нещо като щурци като фон. Това е нещо, което не получавахме преди, защото не можехме да чуем тези много меки звуци над ярките. Така че това е наистина фантастично ново измерване", каза Клециг пред журналисти.

Макар и хорът да се е чувал още преди космическата епоха, яснотата на измерванията сега е "наистина поразителна", добави Клециг. Първоначалните резултати показват, че външният радиационен пояс е много по-динамичен и бързо променящ се от очакваното. Двете сонди на Ван Алън бяха изстреляни от Кейп Канаверал на 30 август. Те са наречени на американския физик Джеймс Ван Алън, открил преди половин век радиационните пояси, които носят неговото име.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5346171