Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

19. 11. 2010 г.

Европейски астрономи откриха първата екзопланета, която е сформирана в галактика, различна от нашата, съобщиха световните информационни агенции.

Планетата е кръстена HIP 13044b и има маса, която е 1,5 пъти по-голяма от тази на Юпитер, допълва БТА. Новооткритата екзопланета орбитира около далечната звезда HIP 13044, която е в края на живота си и се намира на разстояние около 2200 светлинни години от Земята, в южното съзвездие Пещ.

Тази звезда първоначално е била част от звезден куп в галактика джудже, която е била "разкъсана" от Млечния път по време на космически канибализъм преди 6-9 милиарда години.

HIP 13044b орбитира близо до своята звезда и затова е много гореща. В най-близката точка на елиптичната си орбита планетата минава на разстояние, което се равнява на 10 процента от това между Земята и Слънцето, заявиха авторите на изследването.

Планетата се завърта около своята звезда за около 16 дни. Откритието е впечатляващо, защото за пръв път астрономи попадат на планета, сформирана в галактика, различна от нашата, заяви съавторът на изследването Райнер Клемент от института "Макс Планк" по астрономия в Германия.

Поради големите разстояния между нашата и другите галактики досега нямаше наблюдения, които да потвърдят съществуването на подобни екзопланети. Сливането на Млечния път с тази галактика джудже обачи позволи планетата да попадне в обсега на нашите уреди, допълни той.

Наблюденията са извършени със спектрограф с висока резолюция на 2,2-метров телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили. За да открият планетата, астрономите са наблюдавали малки трептения върху звездата, предизвикани от гравитацията на планетата, Доколкото ми е известно, за пръв път е открита подобна планета, заяви Джони Сетиаван от института. Тя е дошла в нашата галактика преди 6-9 милиарда и следователно е "пришълец", допълни той. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".