Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

24.02.2012

Очаква се то да разтърси със съдържанието си християнския свят, тъй като според специалисти текстът предава неподправеното учение на Исус преди да бъде обявен за Божи син

Едно от най-древните апокрифни евангелия, открити досега, се появи мистериозно в Турция. Ръкописът е на 1500 години, съдържа 52 страници, изписани на кожени кори, и е написано на арамейски* – езикът, който е говорил Исус.

Предполага се, че е един от обявените за апокрифни след Вселенския събор през ІV век в Никея (Изник, Северозападна Турция), след който висшите християнски духовници избират евангелията на апостолите Лука, Матей, Йоан и Марко за единствените достоверни източници на Божието слово. Текстът бил обявен за еретичен, защото в него пишело, че на Голгота не умира Исус, а Юда, който го замества.

Според някои твърдения в пресата древният ръкопис е Евангелието на Варава – бандитътунтовникът, помилван от Пилат Понтийски вместо Исус. Очаква се евангелието да разтърси със съдържанието си християнския свят, тъй като според специалисти текстът предава неподправеното учение на Исус преди да бъде обявен за Божи син. Реликвата е била открита преди девет години в пещера близо до иракската граница, но става известна едва сега. През тези години находката е била пазена в Съдебната палата в Анкара. Една от версиите е, че военните са открили ръкописа, но са го предали едва сега, след като са приключили засекретеното проучване. Полицията води разследване дали някой притежава копие. Главната прокуратура също е започнала разследване по случая.

Турският министър на културата Ертурул Гюнай уточни, че уникалната текстура е запазена. Евангелието ще бъде обявено за национално културно наследство на Турция, а след реставрацията, която ще се извърши с подобаващото уважение и внимание към религиозната реликва, то ще бъде изложено в Националния етнографски музей в Анкара.

Стойността му отсега се изчислява на повече от 20 млн. долара. Според медиите от Ватикана са проявили голям интерес към него, но Гюнай отрече тези новини и каза, че засега няма официален иск от страна на папата.

-----

*В днешно време на арамейски се говори само в няколко християнски селища в Сирия, където са живели първите християни