Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

03.12.2010 12:06

Съобщението на НАСА за откритието в Калифорния, САЩ, обаче не е доказателство за извънземен живот, както го изтълкуваха някои медии и блогъри. Нова форма на живот - бактерия, невиждана досега на Земята, която използва арсеник в изграждането на ДНК, РНК, протеините и клетъчните си мембрани.

Съобщението на НАСА за откритието в Калифорния, САЩ, обаче не е доказателство за извънземен живот, както го изтълкуваха някои медии и блогъри.
Истината е, че учените са открили земна форма, която обаче е най-странната, срещана досега. Заслугата е на астробиоложката от НАСА Фелиса Улф-Саймън и екипа й.

Новото при бактерията е именно използването на арсеника като градивен блок. Досега знаехме, че за съществуването на живот са необходими шест елемента без изключение, но в случая се оказва, че вероятно е възможно да има изключение, обяснява Ариел Анбар, съавтор на изследването, публикувано в сп. "Сайънс".

Шестте основни елемента, необходими за развитието на живот - от този на най-малката амеба до най-големия бозайник, са въглеродът, водородът, азотът, кислородът, фосфорът и сярата.

Бактерията, наречена GFAJ-1, била открита в утайка, взета от езерото Моно в Източна Калифорния, известно с високото си съдържание на соли и на арсеник. Арсеникът, с който тя заменя обичайния фосфор в ДНК-то си, е отровен за всяко друго живо същество, с изключение на шепа микроскопични организми. Отчасти, той е толкова токсичен именно защото симулира химическия състав на фосфора, позволявайки на отровата да разруши клетъчната дейност.

Според Улф-Саймън на учените са известни микроби, които "дишат" арсеник, но икорпорирането му като част от организма е нещо съвсем ново. Откритието дава надежда на учените, че живот може да бъде открит на други планети, като не е задължително условията им да са подходящи за живота, какъвто го познаваме тук.