Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

09.12.2010

Въпросната планета, наречена Wasp 12b, е била открита чрез космическия телескоп Spitzer, собственост на НАСА, и се намира на 1200 светлинни години от Земята

Американски и британски учени откриха планета, вероятно богата на въглерод, чиято повърхност се състои от диаманти или графит, пише Би Би Си (ВВС.co.uk).

"Имаме всички основания да смятаме, че там има цели диамантени планини", заяви проф. Нику Мадусуда, ръководител на изследването. Въпросната планета, наречена Wasp 12b, е била открита чрез космическия телескоп Spitzer, собственост на НАСА, и се намира на 1200 светлинни години от Земята. Тя е уникална с това, че е първата, на която има повече въглерод, отколкото кислород.

По думите на доктор Марек Кукула от Кралската обсерватория в Гринуич това, че вече може да се установи от какво са изградени планетите, е удивително. "Планетите са хиляди пъти по бледи от звездите. Затова учените трябва да сме много щастливи, че можем да открием неща, за които преди не сме и предполагали, че ще научим някога", казва той. Според него много планети в галактиката ни биха могли да бъдат богати на въглерод, като до момента астрономите са открили повече от 500 около други звезди, чиято структура тепърва ще се изследва.

Предполага се също, че ще има още много засечени планети, които ще са сходни по размери със Земята, но това сигурно ще е единствената прилика. На тези планети няма да има вода и ако температурата е достатъчно висока, течността по повърхността ще се състои от богати на въглерод съединения, като катран. Колко обаче са тези планети, на които ще има и много повече диаманти, отколкото на Земята, астрономите не смеят да гадаят.