Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

14.09.2012

Екипът телепортира светлинни фотони в квантово състояние от о-в Ла Палма край Испания, като един от тях стигна до Тенерифе

Международен екип от учени постави рекорд по телепортиране на квантова информация, като постигна разстояние от 143 км., съобщи БТВ.

Екипът телепортира светлинни фотони в квантово състояние от о-в Ла Палма край Испания, като един от тях стигна до Тенерифе. "Възможно е квантовото състояние на частица, в случая фотон, да бъде прехвърлено от едно място на друго, без да бъде прехвърлена и самата частица" – каза физикът Сяосун Ма от екипа.

Учените са правели опитите с една единствена частица и с две квантово свързани частици. Последните остават свързани дори и да са на голямо разстояние, като едната усеща какво действие се извършва върху другата. В крайна сметка една от свързаните частици е стигнала от о-в Ла Палма до Тенерифе.

Тъй като другата частица е останала в Ла Палма, е станало възможно при измерването на квантовите състояния първата частица да бъде възпроизведена на новото място без физически да преминава разстоянието.

В експеримента са участвали учени от Австрия, Канада и Германия.