Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

28.10.2010

Учени на крачка от виждането и разшифроването на сънищата ни

Американски изследователи твърдят, че са намерили начин да правят електронни записи и да разшифроват сънищата, съобщава ВВС. В статия, публикувана в сп. Nature, учените уверяват, че тяхна цел не е надникването в чуждите сънища, а разбирането на процеса на съновиденията.

„Разбира се, много бихме искали да се научим да виждаме чуждите сънища“, признава ръководителят на проекта – д-р Моран Сърф.

От векове хората се интересуват от сънищата и се опитват да ги тълкуват. В Древния Египет се смятало, че сънят е божествено послание. По-късно сънищата станали обект на психологията за разбиране на подсъзнателните процеси. Но досега единственият начин да се погледне в чуждите сънища е разказът на самия „очевидец“ след събуждане. Целта на проекта на д-р Сърф е създаването на уред, който би позволил на психолозите да запечатат съня с помощта на електронни картинки на мозъчната дейност. „Никой не знае точно защо хората виждат картини насън – пояснява д-р Сърф. – Един от главните въпроси е къде възниква съновидението“.

Д-р Сърф основава изводите си на първоначални изследвания, които свидетелстват, че активността на индивидуалните мозъчни клетки, или неврони, се асоциира с определени предмети или образи. В хода на експеримента станало ясно, че когато доброволецът например мисли за Мерилин Монро, в мозъка му се активизира конкретен неврон.

Показвайки различни картинки на участниците в експеримента, д-р Сърф и колегите му успели да изолират неврони, отговарящи за определени образи и понятия, които във всеки конкретен случай били обобщавани в индивидуална база данни. В резултат, наблюдавайки как и в каква последователност се активират конкретните неврони, учените получили възможност да „четат мислите“ на доброволците.

Влизане в мозъка

Д-р Сърф признава, че създаването на машина за запис на сънища е още далече, но за съществуването на такъв уред има теоретични възможности. Следващата стъпка според учения ще е разглеждането на съня отстрани: тоест наблюдаването му в реално време, заедно със спящия човек. На начален етап изследователите биха могли да отделят образи и понятия, вече внесени в базата данни, но теоретично тази база може да се разширява безкрайно.

Клиничният психолог и специалист по сънищата – д-р Родрик Онър, не вярва, че новата технология ще бъде полезна за терапевтични цели, макар че признава определен академичен интерес в това начинание. „За дълбоко разбиране на съня е необходим целият му сложен контекст“, смята д-р Онър.

Друг проблем на метода е в това, че за наблюдението на активността на невроните е необходимо хирургическо имплантиране в мозъка на специални електроди. Изследването, описано в сп. Nature, се основава на работа с лица, на които са били имплантирани електроди за контрол и лечение на епилепсия.

Четенето на мисли

Според д-р Сърф сензорните технологии се развиват с такива темпове, че скоро дейността на мозъка ще може да се наблюдава без хирургическа намеса. А това на свой ред открива нови, невиждани досега възможности. „Би било забележително, ако можем да четем мислите на хората, които не могат да общуват с нас по друг начин, например ако са в кома“, пояснява д-р Сърф.

И преди са правени опити да се направи уред за четене на мисли, но в този случай всичко се свежда до изследването на тази част от мозъка, която отговаря за движенията. Задачата на д-р Сърф е да контролира по-сложната мозъчна активност и по възможност да се опита да разчита мислите за абстрактни понятия.

„Ако дадем воля на въображението, дори е трудно да си представим докъде можем да стигнем, ако успеем да получим достъп до зрителните образи, възникващи в човешката глава – мечтае д-р Сърф. – Например, вместо да напишем послание, просто можем да си го въобразим или, обратно – да си представим потока получена информация“.