Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

01.02.2013

Микроскопичните организми са били уловени от специален уред на NASA

За пръв път в историята на науката учени откриха живот там, където досега никой не подозираше, че той може да съществува - в тропосферата. Тропосферата е онази част на земната атмосфера, която се намира на височина приблизително от 8 до 15 км. над повърхността на нашата планета. При това става въпрос не за някакви изолирани случаи, а за доста впечатляващ брой - цели 20 процента от частиците в тропосферата всъщност представляват живи организми, пише сп. "Обекти".

Според Костас Костантинидис от Технологичния институт на Джорджия това ще доведе до фундаментални промени в разбиранията ни за начина, по който се разпространяват живота и заразите, както и по който се формират климатичните особености. До сега учените вярваха, че в частиците в тропосферата не са нищо друго освен прах и сол, но новото проучване показва, че животът може да съществува дори и на такива немислими места. "Тропосферата е изключително враждебна среда и въпреки, че не всички бактерии успяват да оцелеят там, наблюдаваме изненадващо многообразие на видове", казва проф. Константинидис.

Микроскопичните организми са били уловени от специален уред на NASA, качен на борда на самолет DC-8. С помощта на геномни техники сега учените анализират последователността на гените им и полимерните им верижни реакции. Живите организми са с размери от 0.25 до 1 микрона в диаметър и са с морски и сухоземен произход.

Източник: http://www.novini.bg/news/116254-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0...