Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Бялата бреза

Бялата бреза (Betula pendula) е широколистно-листопадно дърво с добре развита коренова система. Характерно в кореновата система на бялата бреза е, че по-развити са страничните корени, които водят началото си почти от основата на растението. За разлика от тях главният корен е сравнително малък и къс.Почвите, върху които бялата бреза се развива най-добре, са сиви горски и кафяви горски почви. Стъблото на бялата бреза е сравнително тънко и е покрито с бяла кора, която периодично пада на тънки люспи. Характерния за кората бял цвят се дължи на съдържанието на веществото бетулин в нейния състав.Това е единственото бяло багрило съществуващо в природата.

На височина бялата бреза достига до около 30 метра. Характерна е и формата на листната петура. Тя е близка до тази на делтоид ( вид геометрична фигура ). Ръбът на листата е леко назъбен. Листата са свързани с дълги листни дръжки към клоните на дървото.

Мъжките съцветия на бялата бреза представляват дълги висящи реси. Всяка реса е изградена от много на брой малки цветове. Всеки цвят на брезата е изграден от четириделен околоцветник и от 2 до 3 тичинки. Женските цветове също са събрани в реси, но за разлика от мъжките реси, женските са с яйцевидна или кълбовидна форма. Всеки женски цвят разполага с плодник с двуделно близалце. Цъфтежът на бялата бреза продължава около месец и половина. Оптималната възраст на бялата бреза е около 150 години.

Енергия и символика

Брезата е символ на пролетното равноденствие, защото се смята, че издигайки  своето стройно стебло, обещава достигане на духовно просветление и равновесие.  Това дърво е свещено за древните келти, които го използвали като защитно  средство срещу злите сили. Приемали го за символ на чистота и протекция. Много  често това растение е използвано при направата на различни магически отвари и  заклинания.

Скандинавците свързват това дърво с детеродната функция на жената и с  майчинството. То е носител на здраве и добър късмет. Знак е на благоговение.  Смята се, че магическите му сили могат да помирят врагове и да укрепят  приятелство. Брезата се смята за протектор на влюбените.

Брезата е свещено дърво и за древните финландци. Според тях то е символ на  надеждата и продължаващия живот. В легендата за сътворението на света се разказва, че когато дърветата станали толкова много, че оформили гори,  Вениамин  взел брадва и изсякал голяма част от тях, за да засее ечемик, но  оставил една бреза, на която да кацат птиците.

Индианците алгонкино в Северна Америка приемат брезата за свещено растение.  Племената още от стари времена използвали дървесината ѝ за построяване на лодки  и за изработване на домакински съдове. Те разказват, че когато Глоскап,  господар на хора и животни, стрелял със стрелите си срещу брезите, от кората на  дърветата се откъсвали парчета. Точто от тези брезови корички се създали  хората.

През Средновековието с нейните клонки се прогонват лошите духове и влияния.  Когато се мислило, че определен човек е обсебен от Дявола, тялото му се удряло  с брезови клони.  В Астурия и Галисия се смята, че метлите на вещиците са направени от клони на  бреза.

Славяните считат брезата за дърво-защитник на здравето на човека и на спокойния  сън. Тя е емблема на Русия и е символ на руската душа, често я наричат  животворно растение. Това не е случайно – на територията на Русия брезата е  най-разпространеното широколистно дърво.

Брезата – пазителка

На руски "берëза" произхожда от глагола "беречь" и означава "берегиня"-пазителка. Така са се отнасяли към нея древните хора. Затова, когато човек се намира в брезова гора, усеща някакво светло чувство и го обхваща спокойствие. Според древните брезата е пазителка на дома и по тази причина според тях трябва да се сади близо до входа на къщата или на двора. Също така, ако има силна буря с гръмотевици и човек се намира в гората, човек трябва да застане под бреза, защото там не пада гръм. Не трябва да застава под бор или елха.

Брезата е любимо дърво за всеки руснак. Тя олицетворява руската душа, с нейната необикновена доброта. Наричат я дърво на живота. Брезата е нежна и състрадателна, нейното въздействие е много меко, ласкаво, и в същото време силно. За разлика от дъба към брезата могат да се обръщат болни, изтощени хора, възстановяващи се след боледуване. Тя облекчава страданията, помага за възстановяване на изгубените сили, за по-леко протичане на болестта, ускорява оздравителния процес. Общуването с брезата е полезно за хора с разстроени нерви, намиращи се в състояние на депресия. Това дърво премахва умората, неутрализира негативните последствия от всекидневния стрес, спомага за възстановяване на душевната хармония. Бреза, която расте близо до къщата, пропъжда кошмарните сънища. Въздействието на това дърво е продължително. По-добре е не да се отива при него, а да се живее в близост до него, тогава то ще може да ви излекува. На брезата се приписва способност да гони злите духове.

Брезата - бяла приятелка

Терапевтичните свойства на дърветата отдавна са известни. Като лечебно растение, в медицината се използват листата, пъпките и кората на брезата. Но това не е всичко. Дърветата, сами по себе си, могат да имат положително въздействие върху хората.

Дървото представлява идеалния тип растение; то показва влиянието на планетите, елементите, Духовния свят и на Великия Аркан, който е огън и светлина, гняв и любов, като словото, изреченo от Вечния Отец," – пише известния френски окултист Пол Седир.

А ето и съвет на докторa на медицинските науки, народният лечител Джордж Левинсън: "Отивайки към дървото, трябва да си поставите за задача да попълните запасите си от биоенергия или да възстановите енергийния баланс. Поставете дланта на ръката си върху ствола и се отпуснете. Съсредоточете се върху ръцете. Представете си енергията на дървото как минава през дланта към тялото ви. Ако сте уморени, ако смятате, че имате нужда от повече енергия, представете си, че от космоса към дървото е насочен голям енергиен поток и после този поток преминава в тялото ви. Резултатът ще бъде значително подобрение на самочувствието.“

Бялата бреза - аспирин от природата

Бяла бреза - Лечебни съставки:

В листата се съдържат около 0,05% етерично масло, сапонини, дъбилни вещества до 10%, витамин С, никотинова киселина и флавоноидните съединения хиперозид, апигенин, кемпферол и др. Листните пъпки съдържат до 8% етерично масло с приятна миризма и смолисти вещества. Корените съдържат тритерпеновия алкохол бетуленол, гаултерин, до 15% дъбилни вещества, етерично масло и др.

Бяла бреза - Използвани части:

За лечебни цели се използуват листата (Folia Betulae), листните пъпки (Gemmae Betulae) и кората (Cortex Betulae). Листата се събират през юни - септември, когато напълно са развити. Пъпките и кората - през април - май, по време на движение на соковете в растението и преди разпукването на пъпките. Брезовите листа, които се използват за лечение, са от два вида бреза (Betula pendula и Betula pubescens) и техните кръстоски. И двата вида са плачеща бреза и се срещат естествено в умерения климатичен пояс на Европа. Особено богати на активни вещества са младите листа.

Действие и състав.

Листата са подходящи за бъбречната тъкан, защото тя ги понася особено добре. Съдържат флавоноиди, които повишават проходимостта на пикочните пътища и количеството на урината, което води до увеличено изхвърляне на вода. Важно е успоредно да се осигурява достатъчен прием на течности. Другите съставки, които вероятно също участват в търсения ефект, са етерични масла, сапонини, фенилвъглеродна киселина и танини. Екстракти с брезови листа се използват във води за коса и помагат срещу косопад и пърхот. Получаваната от брезовата кора смола понякога се добавя към мехлеми за специфични кожни болести. Тя е най-известна с благотворното си влияние при ревматизъм, но притежава и други качества - успокоява възпалителните процеси на черния дроб.

Със своята светла кора, издължен ствол и нежни листенца бялата бреза е красив елемент от градинското озеленяване. Един от нейните видове - мъхестата бреза, която обича влажна почва, облекчава именно ставите, чувствителни към влагата. Тя съдържа метилов салицилат - природен еквивалент на аспирина. Всяка част на красивото дърво /листа, сок, пъпки, кора/ има своята специфична лечебна роля.

            Прогонва токсините

Брезовият сок, който се събира в началото на пролетта, помага на организма да изхвърли отровните вещества, натрупани през зимата. Подобно на копривата, брезата едновременно прочиства тялото и му доставя минерали. Нейният сок е много полезен при умора или стрес.

Облекчава болките в ставите и пикочните пътища - Брезата е диуретично растение и освобождава от токсините, внесени в организма с протеините. Те се натрупват в ставите и в пикочните пътища. Брезовите листа действат на бъбреците и пикочния мехур, а кората - на мускулите и ставите. Метиловият салицилат успокоява болките, като облекчава възпалителния процес.

Помага на проблемната кожа - Акнето и екземата се повлияват много добре от брезата, защото тя прочиства порите и намалява възпалението благодарение на метиловия силицилат и на флавоноидите /антиоксиданти/. За проблеми на кожата се използва брезовият сок, запарка от брезови листа и от кората.

Предотвратява мускулната треска - Ароматното масло на брезата е богато на метилов силицилат. То се прилага външно за затопляне на мускулите след физическо усилие и така премахва болките, характерни за мускулната треска. В ароматерапията се използва не бялата, а жълтата бреза, чието масло се прилага под формата на балсам или смесено с масло от жожоба.

Стимулира черния дроб - В гемотерапията брезовите пъпки се употребяват заради съдържащия се в тях глицеринов мацерат, който засилва дейността на имунната система и има прочистващо действие върху черния дроб. Доказано е, че това вещество му помага да изхвърля токсините.

Брезов сок

Брезовият сок е много тонизираща напитка и същевременно оказва лечебно действие върху организма. Сокът от бреза е приятен на вкус, освежаващ и укрепващ организъма. Още от древността се слави със своите целебни свойства. Това е екологично чиста, вкусна, целебна, освежаваща и охлаждаща напитка. Процесът на сокодвижение при брезите е най-силен през пролетта (по време на топенето на снега, преди появяването на младите листенца). Брезата „плаче“ в продължение на 15-20 дни и ни дава сладък брезов сок!

Той съдържа калий, калций, магнeзий, желязо и дъбилни вещества. Как се добива брезов сок? В брезата се срязва неголямо отвор, дълбок 3-4 см. Потеклият се сок се събира в съд, прикрепен за дървото. Важно е след събирането на сока да се запълни отворът с восък или смола за да се „запуши“ кората и да не боледува дървото.

Натуралният брезов сок е известен със своите лечебни свойства. За медицински цели се използват листата, кората,пъпките, ресите. Полезните биологически съединения, соли и минерали, разтворени в сока, образуват почти универсално, укрепващо организма лекарство, пише „Русе инфо“. В състава на сока влизат ензими, органични киселини, дъбилни вещества, соли на калций, калий, желязо, растителни хормони, глюкоза и вещества, обладаващи висока антимикробна активност (фитонциди). Съдържа до 2% захар.

Брезовият сок разрушава бъбречни камъни. Ефективен е при лечение на язва, болки в главата, бронхит, кашлица, ревматизъм, радикулит и артрит. Способства за извеждането от организма вредните вещества. Освен това сокът притежава регенериращо действие и стимулира обмяната на веществата.

Брезов сироп

Брезовият сироп е сироп направен от извлечения от сока на брезата (мъзга). Завършен, той съдържа 67% захар. Прави се трудно, защото трябват 80 до 110 литра мъзга за производството на 1 литър брезов сироп. Сиропът има много специфичен вкус - гъст, подобен на карамел, с леко лютив привкус. Произвежда се в Аляска, Канада и Русия.