Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Методът, използван върху мозъка на мишка, позволи на учените да извършат триизмерни изследвания на всички неврони и молекулярни структури в мозъка на гризача

Учени от Станфордския университет успяха да направят мозъка напълно прозрачен, за да наблюдават процесите в него, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Става въпрос за мозък от умряла мишка.

Методът обаче позволи на учените да извършат триизмерни изследвания на всички неврони и молекулярни структури в мозъка на гризача. Използвахме химичен метод, за да трансформираме биологични тъкани и да съхраним целостта им, като същевременно ги направим прозрачни и пропускливи за макромолекулите, заяви Куанхун Чун - един от ръководителите на изследването. Технологията бе изпробвана и върху човешки мозък, съхраняван повече от 6 години. Тя може да си приложи също върху други органи.

Създаден под ръководството на психиатъра и специалист по биотехнологиите Карл Дайсрот, новият метод може да революционизира познанията ни за функционирането на мозъка, за уврежданията му и за начина, по който те влияят върху поведението ни.

Учените отдавна се опитват да разкрият как функционира мозъкът. В преследването на тази цел екипът на Дайсрот потърсил начин да отстрани непрозрачните "елементи" в мозъка. Онова, което го прави непрозрачен и непропусклив за светлината и редица химични вещества, са липидите. Проблемът е в това, че те допринасят за изграждане на клетъчните мембрани и придават на мозъка неговата структура.

Учени от Станфордския университет за пръв път успели да заменят тези липиди с хидрогел – гел, съставен до голяма степен от вода. Рецептата е проста – мозъкът се потапя в разтвор от хидрогел, чиито малки молекули постепенно проникват в тъканите му. След това три часа е загряван до температура 37 градуса, съответстваща на тази на човешкото тяло, за да се втвърди сместа. На този стадий мозъкът и хидрогелът сформират хибридна структура, която задържа липидите на място, но не ги поставя в капан, от който да не могат да се измъкнат. Остава липидите да бъдат отстранени посредством електрофореза. Крайният резултат е прозрачен мозък, който е съхранил всички свои структури – неврони, нервни тъкани, връзки между невроните, протеини.

Смятаме, че ако успеем да отстраним липидите чрез подобен недеструктивен метод, ще може светлината и макромолекулите да проникнат дълбоко в тъканите, а това ще даде възможност да се извършат триизмерни наблюдения и молекулярни изследвания на мозъка, поясни Дайсрот.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.

Източник на материала: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5680251