Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Пирамида на 4 хил. г., изградена от базалтови блокове и камъни с маса 60 хил. т, е открита в Галилейско море

Легендарното Галилейско море (езеро) e наричано още Генисаретско езеро (море) и в което според Евангелието риба са ловили още апостолите Петър и Андрей, поднесе на израелските учени поредната загадка. На дъното му е открита гигантска каменна пирамидална конструкция, която би могла да бъде създадена от хората преди около 4 хил. години, се твърди в доклад на учените, публикуван в сп. International Journal of Nautical Archaeology.

            Тайнствената пирамида е изградена от базалтови блокове и камъни с маса 60 хил. тона. Конструкцията е с форма на конус с диаметър 70 метра и височина 10 метра. „Ако се съди по формата, тя едва ли е с природен произход“ – се казва в доклада, цитиран от „Лайв сайънс“.

            В изследването се твърди още, че за пръв път странното образувание е било наблюдавано през 2003 г. Тогава то е било изследвано от група водолази, които обаче не саоткрили признаци, че камъните са били обработени предварително. По думите на израелски експерти на външен вид съоръжението прилича на пирамида. Учените не изключват тя да е била изградена преди езерото да съществува, тоест на сушата. „Въпреки това ние не сме уверени, че конструкцията е имала именно такова предназначение“, се казва в доклада.

            Според други предположения, ако структурата е била построена под водата, тя е можела да служи за развъдник на риба, тъй като базалтът привлича морските животни, предаде „Аруц Шева“. В Галилейско море са открити и други развъдници на риба, но те са с много по-скромни размери – с диаметър 4 метра, припомня изданието.

            Възрастта на пирамидата може да достига 4000 години, пояснява археологът Ицхак Паз от Израелското управление по древните паметници. Предварителните изводи са били направени на базата на това, че откритите близо до мястото метални съоръжениясе отнасят именно към този период.

            „Ако конструкцията действително е била построена през тази епоха, това означава, че тя е северната част от древния град Бейт Яреах. Тя ще ни помогне да научим за него нещо ново“, твърди Паз. През третото хилядолетие пр. Хр. градът е бил едно от най-големите поселения в региона.

През 2010 г. израелските власти наложиха двугодишна забрана върху риболова във водния басейн, тъй като популацията на морските животни значително намаля.

Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5687231

Още по темата тук.