Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

снимки: Георги Даскалов

Уникален Слънчев часовник на повече от 5 000 години бе открит в община Минерални бани. Откритието е от световен мащаб, тъй като единственият подобен досега часовник е намирен единствено в Мексико. Той обаче се състои само от пет стъпала. Слънчевият часовник в Минерални бани е със 7 стъпала. На находката се натъкна екипът на Мая Вапцарова по време на снимки за документален филм.

"Тръгнахме преди няколко години от Кюстендил, като изследваме Коридора между Слънцето и златото, и така стигнахме до Източните Родопи", разказа тв режисьорката. "Обходили сме почти целия район на Крумовград, Джебел и Ивайловград. Златото обикновено го търсят там, където има черен камък, а в Минерални бани това са Орлови скали, Черната скала и мините. Възможно е часовникът да се окаже от епохата на прототраките, но това няма да го коментирам", обясни Мая Вапцарова.

"Веднага щом се натъкнахме на улея и стълбичките позвъних на моите приятели астрономи. Първото нещо, което ме попитаха те беше дали виждам някъде в улея отвор. Имаше такъв. Наложи се да прекараме пет часа на мястото, без да мърдаме, защото те ни посъветваха да пъхнем права пръчка в улея и да следим пътя на сянката на всеки час. Оказа се, че на всеки астрономически час тя попадаше на различно стъпало, което беше наистина уникално и си заслужаваше клеченето с часове на слънцето", разказа още Вапцарова.

Астрономите поискали от екипа на Мая Вапцарова да измерва на всеки половин час дължината на сянката и ориентацията и към посоките. Слънцето се движи по небето и за 1 час изминава 15 градуса с постоянна скорост. Ако имаме часовник, който е равнината, в която се движи Слънцето, то той показва тези ъгли, твърдят астрономите. С помощта на специален кръг съобразявайки се с изместването на земната ос, те изчислили, че часовникът е минимум отпреди 5 000 години, но при по-прецизни изчисления може да се окаже, че възрастта му може и да е до 10 000 г. Според тях, този часовник наистина е уникален и чрез него могат да се отчитат не само часовете, а минутите, секундите и дните, така, че той едновременно с това изпълнява функцията и на календар.

Мястото, където се намира часовникът е наистина трудно достъпно. Минава се през много тесен проход между две скали. Има и много змии, така че за хора без специална екипировка е немислимо да го достигнат, охлади мераците на стотиците ентусиасти Мая Вапцарова. След няколко седмици тя възнамерява да отведе там своите приятели астрономи за да направят прецизни изчисления за  слънчевия часовник на прототраките.

Изследователи от университета в Базел откриха Един от най-древните египетски слънчеви часовници бе открит преди месеци от изследователи от университета в Базел. Те се натъкнали на него докато разчиствали входа към гробница в Долината на царете. Часовникът представлява плосък варовиков камък, на който е нарисуван полукръг с черна боя, разделен на 12 секции от по 15 градуса.

В процеп в средата на основата е поставена дървена или метална стрела, която е хвърляла сянка и е показвала часа. В средата на всяка секция има малка точка за по-точно измерване. Вероятно с него са измервали работното време. Слънчевият часовник е намерен в район с каменни колиби, обитавани през XIII в. пр. н. е. Гробницата, пред която е намерен часовникът, е с номер KV 64. Тя е открита през 2012 г., а вътре археолозите намират саркофаг с мумия на жена, която се казва Нехемес Бастет.

Източник: http://haskovo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=23923&Item...