Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Няма по-голямо безчестие от това да купуваш и продаваш хляб!

Здравейте приятели! Има няколко начина при който се спазва закона за хляба:

1. Да си го произведем ...

2. Да ни го подарят ...

3. Да направим размяна, бартер, например 1 кг. ябълки за два кг. жито.

Забраната за купуването и продаването важи за житото (пшеница - твърда и пшеница мека - лимец), ръж и тритикале, но не за ечемика, царевицата, ориза, овеса,........от който също може да се прави хляб. Енергиите им обаче са други. Най-лесен начин е да се въведе от държавата съответния законов член и хляба да стане безплатен. Но, ако направя един паралел между закона за хляба и вегетарианството, колко от нас са чакали законов член от държавата за да станат вегетарианци? И при купуването на хляба и употребата на месото е необходимо известно осъзнаване, постигнеш ли го спираш да го правиш.

За да го произведем, по т.н. "труден" начин, са ни необходими три дни. Един ден да се изоре, един ден да се засее, един ден да се ожъне. При лимеца имаме още една обработка - обелване, още един ден. Ако вече се познавате с тракториста, който ще оре, е необходимо един телефонен разговор само. Най-добре е, когато има коопериране на повече съидейници. Времето, необходимо за обработката на 1 декар и на 10 декара, е почти еднакво, разходите като цяло се увеличават, но цената на декар се намалява. Обаче ще остане жито, което ще имате удоволствието да раздадете. Удоволствие не е преувеличена дума, когато го направите ще го изпитате. Себестойността на така отгледания лимец е около 1 лв за кг. Има на пазара каменни мелнички, един час е необходим за смилане, омесване и изпичане на хляба. Но защо да го правим, навсякъде се предлага "хляб" в хубави опаковки и е толкова удобно. Причините са много....Защото това си има съответната цена. Този "хляб" е изпълнен с комерсиални мисли, с желания за печалба с намерения за богатеене, нерядко е облъчен с ругатни, караници, псувни. Отделно са отровите на физическо ниво: мая-термофилни дрожди, отглеждат се в сярна киселина и се подхранват с хлор, набухватели, избелители консерванти. Така от "сатвичната" храна, каквато е житното зрънце, се получава "тамас" храна предлагана ни като "хляб". Хлябът има способността да приема, запечатва нашите чувства, намерения, мисли. По време на омесването добрите ни намерения, радостните чувства, ведрите ни мисли, молитвите, някоя любима песничка, понеже, "който пее зло не мисли", чрез енергиите на пръстите ни правят хляба така несравнимо вкусен. Учителя казва: "Ако жените знаеха как да  месят хляба могат света да променят". Друга съществена причина, Учителя ни предупреждава: " Питам: Продава ли се хлябът във вашия град? - Продава се: черният по-евтино, белият - по-скъпо. „Ние сме култур­ни хора." - Щом е така, аз имам особено мнение за вас и за вашата култура. Ако това разбиране не се промени, в бъдеще животът ще стане сто пъти по-лош от сегашния. В продъл­жение на сто години само хората ще се изродят." От стоте годиини от момента на казването 22 май 1921 г. до сега ни остават само осем години и двадесет и няколко дни, няколко часа, няколко минути и 19 секунди. Причини има още,  посочени са в беседата, но.....имаме ли време?! В тази беседа, тя се среща и под името " Хлябът и живата енергия", след нееднократен прочит се намират достатъчно причини за размисъл. "Абсолютно забранено е да се продават хлябът и брашното." В  беседите, с които съм се запозналал до сега, не съм изчитал такава абсолютна забрана за нещо.

18 дни в годината  са необходими, ако някой желае сам да произведе храната си. Когато плодовете са отгледани без комерсиални намерения, просто за да зарадват някой гладен, те са благословени.Такава храна увеличава живота. Учителя ни съветва да употребяваме житото сурово или накиснато, допуска да го варим,  не е съгласен да го мелим и печем. Промяната на храненето е постепенен процес, който изисква време. В бъдещата култура всичко ще бъде безплатно. С нещо трябва да се започне - с житното зърно, което е емблема на човешката душа. Има адепти, които могат да превърнат житните зърна в хора - талантливи, гениални или ученици, в зависимост от желанията си. Така е лесно да изтрием в съзнанието си мисълта за купуването и продаването  на ..... човешки души. Живото житно зърно е хлябът, за който говори Учителя, а хляба е Божието Слово, реализирано на физически план. Едно от изконните Божии блага наред с въздуха, водата и светлината. Едно време е било колкото кокоше яице, злоупотребата с него е довела до сегашния му размер. Наша задача е да поправим тази несправедливост. В песен на светлия път се пее "мога да постигна що желая". Да си го пожелаем! Всеки трябва да реши тоя въпрос сам за себе си. Ако вие не го разрешите, има други сили, вън от вас, които ще го разрешат." Имаме ли необходимото желание да участваме в този процес?

"Храненето е процес, свързан с изявяването на Любовта на физическия свят. Каквато е храната на човека, такава ще бъде и кръвта му – такива ще бъдат и мислите му. Каквито са мислите му, такива ще бъдат и чувствата му. Каквито са чувствата му, такива ще бъдат и делата му. Казано е: “По делата им ще ги познаете”. Както неправилното хранене, така и неправилното мислене и чувстване еднакво довеждат човека до смъртта."

                                                                                                                                                                             Венци, Благоевград