Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Учени клонираха човешки ембриони от парченца кожа и извлякоха от тях стволови клетки, съобщиха Би Би Си и в. „Дейли телеграф“. Методът може да се използва за терапевтично клониране, с което да се получават индивидуализирани стволови клетки за лечение на дегенеративни болести като Алцхаймер, Паркинсон и множествена склероза.Той обаче подновява и опасенията, че е възможно в лаборатории да се клонират бебета, за да се печелят огромни суми от опечалени родители.

Ръководителят на екипа д-р Шухрат Миталипов настоява, че целта им е била да получат стволови клетки за терапевтични цели. Според него изследването им едва ли ще доведе до опит за човешко клониране от други учени. За получаването на ембрион ядрото на кожна клетка, което съдържа ДНК на пациента, се отнема и се имплантира в яйцеклетка, чието оригинално ядро е отстранено.

Стимулирана с електричество, неоплодената яйцеклетка се развива до ембрион, който осигурява стволови клетки. Тъй като стволовите клетки съдържат ДНК на пациента, те могат да му бъдат трансплантирани без риск да бъдат отхвърлени от неговата имунна система. Методът за соматичен клетъчен ядрен трансфер е известен от създаването на овцата Доли през 1996 г. Предишните опити обаче да бъде възпроизведен с човешки материал не бяха успешни, защото нашите яйцеклетки са по-крехки.

Учените от университета на Орегон успяха да получат ембрион до етапа бластоцисти - около 150 клетки. Това е достатъчно като източник на ембрионални стволови клетки, които могат да бъдат насочени да се развият във всякакъв вид тъкан.

„Макар и да остава още много работа за разработване на безопасни и ефективни лечения със стволови клетки, ние сме убедени, че това е значителен напредък в получаването на клетки, които могат да бъдат използвани в регенеративната медицина“ – каза д-р Миталипов.

Учените демонстрираха, че с метода им могат да бъдат генерирани сърдечни, чернодробни и нервни клетки. Използваният от тях метод се смята за по-етичен от предишните методи за клониране, защото не използва човешки ембриони, останали от оплождане инвитро.

Японски учени разработиха друга система за препрограмиране на човешки кожни клетки в стволови клетки с помощта на химикали, но има опасения, че той може да доведе до опасни мутации. Противници на клонирането наричат проекта „безотговорен“.

Според д-р Дейвид Кинг той е създал „бебето, което чакат желаещите да клонират хора“.

Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5776191