Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Безболезненото насочено електрическо стимулиране на части от мозъка, което се използва при редица манипулации, може в бъдеще да помогне на хора, които имат проблеми с математиката, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс. Учени, които експериментират с вид мозъчно стимулиране, известно като транскраниална електростимулация, установиха, че за по-малко от седмица тя помогна на студенти в изчисленията и в решаването на математически задачи.

Учените предупредиха, че става въпрос за изследване, обхванало малко участници, но технологията може един ден да е от полза за хора, които имат проблеми с обучението или са засегнати от невродегенеративни заболявания като Паркинсон или Алцхаймер. Тя може също да позволи на хората да разкрият целия си потенциал в математиката. В изследването участвали 51 студенти от Оксфордския университет. Те трябвало да решат две задачи по аритметика, които дали възможност да се тестват способностите им в изчисленията и запаметяването за 5-дневен период. На половината участници ежедневно била прилагана транскраниална електростимулация, докато решавали задачи.

След едва 5-дневно трениране на когнитивните способности и неинвазивно безболезнено мозъчно стимулиране регистрирахме трайно подобряване на мозъчните функции, заяви ръководителят на изследването Рой Коен Кадош от университета. Подобряването бе налице 6 месеца след стимулирането и тренировките. Не е ясно как точно действа стимулирането. Данните обаче сочат, че то помага на мозъка да функционира по-ефикасно, създавайки по-добър синхрон между невроните. Резултатите от изследването са публикувани в журнал "Кърент Байолоджи" (Current Biology).

Близо 20% от децата в училище имат значителни проблеми с математиката, съобщи още "Форбс". Новата техника може да помогне на учениците да развият по-добре умствените си способности. "Математиката е сложна наука, която се базира на много и различни възможности. Ако успеем да подобрим математическите способности на хората, има огромен шанс да подобрим елементарни когнитивни функции", категоричен е Кадош.

Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5777471