Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Германски и британски учени измериха 24-часовия цикъл на биологична активност на градски и горски косове в Южна Германия и установиха, че градските птици се будят по-рано и почиват по-малко от живеещите в гората, съобщи Би Би Си. Екипът допуска, че разликите може да се дължат на микроеволюционни промени като реакция на изкуствената светлина и по-големия шум.

Резултатите показват, че градовете „имат силен ефект върху вътрешния часовник“ на хората и животните.  За изследването учените от университета на Глазгоу и от института „Макс Планк“ по орнитология са уловили мъжки косове в Мюнхен и в близка гора. Те прикрепили към всяка птица радиопредавател, с който да я наблюдават какво прави 10 дена. След това птиците били уловени отново, като ги поставили в специални помещения с контролирани условия. След края на експеримента птиците били пуснати на свобода.

„Установихме, че ритъмът на градските птици се различава много от този на горските – каза Барбара Хелм от екипа. – Те започват деня си средно 30 минути преди зазоряване, докато горските се раздвижват с изгряването на Слънцето. Градските птици заспиват около девет минути по-късно от горските, което означава, че денят им е с 40 минути по-дълъг.“

В контролираните лабораторни условия ритъмът на градските птици се оказал „явно променен“. „Изглежда в градовете ритъмът е различен – каза д-р Хелм. – Градските часовници бяха и непостоянни, особено в деловите квартали“.

 Според учените са необходими допълнителни изследвания, които да покажат дали тези промени могат да доведат до по-голям риск за здравето, или са свързани с по-добро функциониране в градските райони. Предишни изследвания показаха силна връзка при хората между нарушения сън и по-честите случаи на депресия и заболявания като затлъстяване и някои видове рак.

„Работата ни показва за пръв път, че когато живеят в човешки хабитат, дивите животни имат различен вътрешен часовник. Искаме да разберем каква е цената за това при животните. Това може да ни помогне да разберем по-добре предизвикателствата на справянето с градския живот“ - добави д-р Хелм.

Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5828611