Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Радиоактивни вещества са помогнали на шведски изследователи от Каролинския институт да установят как се държат клетките в мозъка на човека, съобщи "Съйънс Рикордър" (Science Recorder). От 80-те години на миналия век се смята, че при възрастните хора не се образуват нови неврони. Тоест броят им не се променя. Последни изследвания обаче показват наличието на невронна пластичност, която позволява образуването на нови клетки, особено в зоната на мозъка, свързана с обучението и паметта.

Кирсти Спалдинг, молекулярен биолог от Каролинския институт, е разработила метод за оценка на съотношението на радиоактивния изотоп на въглерод-14 и на по-разпространения в клетките въглерод-12. Това е позволило да бъде определено времето за зараждане на мозъчните клетки.

Извършен е бил следният експеримент: 55 хипокампа, пожертвани от учените, са били превърнати в нещо подобно на супа. След това експертите са филтрирали по-плътния материал в центрофуга и са отделили ядрото. Въглероден анализ е показал, че всеки ден в хипокампа се прибавят по 700 неврона. Клетки са умирали, но са били замествани от нови.

Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5838251