Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Учени от университета на Нотингам във Великобритания са идентифицирали нов пласт в роговицата на окото, който ще носи името на откривателя си от индийски произход, съобщи в. „Хъфингтън пост“. Откритието ще подобри резултатите от очните операции.

Новият слой ще носи името „пласт на Дуа“ – на своя откривател от индийски произход професор Харминдер Дуа. Роговицата е прозрачната защитна леща в предната част на окото. Досега се смяташе, че тя е съставена от пет слоя.

Новооткритият пласт се намира в задната част на роговицата между досегашните трети и четвърти слоеве – роговичната строма и Десцеметовата мембрана. Въпреки че плътността му е едва 15 микрона при дебелина на цялата роговица 550 микрона (0,5 милиметра), пластът на Дуа е изключително жилав и достатъчно здрав да издържи налягане между 1,5 и 2 бара.

„Това е голямо откритие, което ще наложи пренаписването на специализираната литература. След като идентифицирахме този нов пласт дълбоко в тъканта на роговицата, ще можем да го изследваме и да направим очните операции по-опростени и по-безопасни за пациентите. От клинична гледна точка има много заболявания, които засягат задната част на роговицата“, казва професор Харминдер Дуа.