Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Анализ на минералния и изотопен състав на марсиански метеорит, паднал на територията на Мароко през 2008 година, помогна на геолози да установят, че в недрата на Марс никога не е имало кръговрат на мантията, характерен за литосферата на Земята, съобщи сп. "Нейчър". Според съвременните представи Марс е недоразвит "зародиш" на планета, масата на която е била недостатъчна, за да удържи атмосферата и да "задейства" кръговрата на породите в ядрата и мантията.

Дезмънд Мозер от канадския университет Онтарио и неговите колеги потвърдиха, че мантията на Марс практически не се е променяла през последните 4 милиарда години, изучавайки метеорита NWA 5298, паднал в Мароко през март 2008 г. Този "небесен камък" се отнася към т.нар. базалтов шерготит, относително "млад" марсиански метеорит, отделил се от повърхността на Марс преди около 200-180 милиона години. Той е съставен от минерали, които се срещат в мантията. Разминаванията в неговата "изотопна" и минерална възраст поставиха под съмнение хипотезата, че мантията на Марс не се е променяла от момента на неговото изстиване.

Мозер и неговите колеги са решили противоречието, установявайки как са възникнали породите на този метеорит на повърхността на Марс. Те са установили, че в NWA 5298 има гранули от микроминерала баделеит, който се образува по време на изригването на вулкани или при разтопяване на породи. Това показва, че метеоритът от Марс е преживял едно или няколко пренареждания още преди "полета" към Земята. Геолозите изчислили истинската възраст на породите, от които е съставен метеоритът NWA 5298. Според тях те са се образували преди около 187 милиона години от древната марсианска мантия, формирала се преди 4 милиарда години. Това е показало, че "кръговратът" на породите в нея може и никога да не е съществувал, заключават авторите на статията.

Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5958411