Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Астронавтите, пътуващи до Марс и обратно, ще бъдат бомбардирани с количество радиация, равняващо се на тази от ежеседмична компютърна томография на цялото тяло в продължение на една година, предадоха световните информационни агенции,  позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс". Дозата е достатъчно висока, за да увеличи риска от рак за тях с около 3 процента. Експертите обаче предупреждават, че има много неясноти около ефектите върху тялото от космическата среда. Радиацията е едно от най-сериозните опасения в космическите изследвания - от високоенергийните лъчи, отделящи се при експлозии на отдалечени свръхнови, до спорадичното изхвърляне на заредени частици от Слънцето. Магнитното поле на Земята отклонява голяма част от вредната радиация.

НАСА планира да изпрати екипаж в орбита около Червената планета до средата на 30-те години на този век. Частни компании, подкрепени от американската космическа агенция, набират доброволци за полет до Марс. Радиационният риск за бъдещите пътешественици до Червената планета е пресмятан и преди, но най-доброто до момента изчисление е направено от марсохода "Кюриосити". Роботизираният геолог е оборудван с радиационен сензор, който е отчел нивата на радиация по време 8,5-месечното му пътуване до Марс. На базата на получените данни учените са изчислили на каква радиация ще бъде изложен пътешественик до Червената планета в най-скоростния възможен вариант - шест месеца, ако се придвижва с космически кораб със същата защита като "Кюриосити".

Резултатът: пътуване до Марс и обратно се равнява на облъчване с около 662 милисиверта. Това е значителна "порция" от прага от 1000 милисиверта, поставен от много космически агенции за ограничаване на натрупаната радиация в кариерата на астронавт. Излагането на подобна доза се равнява на компютърна томография на цялото тяло, извършвана на всеки пет-шест дни в продължение на година, обяснява Кари Зейтлин от Югозападния изследователски институт в Колорадо.

За сравнение - коремно рентгеново изследване генерира около 10 милисиверта. Направената приблизителна оценка е само за пътуване до Марс и обратно и не включва пребиваване на Червената планета. Количеството радиация няма да се промени, освен ако учените не намерят начин да ускорят междупланетните пътувания. Дозата радиация от пътешествие до Марс ще бъде по-висока от тази, на която са изложени пребиваващите на Международната космическа станция - около 100 милисиверта за 6-месечен престой.

За сравнение - на Земята човек е изложен на действието на около 3 милисиверта годишно. Пътуването на "Кюриосити" до Марс съвпадна с период на ниска до умерена слънчева активност. Пилотирана мисия по време на слънчеви изригване или буря ще изложи астронавтите на още по-висока радиация. За да намалят тези рискове, инженерите от НАСА тестват двигателни системи и проучват различни възможности за защита, за да ограничат излагането на радиация при полет до Марс. Информация от "Кюриосити" за това колко и какъв тип радиация астронавтите могат да очакват на марсианската повърхност ще бъде изнесена по-късно през тази година (2013), съобщава Ройтерс.

Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5813091