Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Той е роден и изживял детството си в Южна Африка и според думите на майка му, “той не спря да чете книги през цялото си детство“. Семейството му го нарича “детето гений”. Още от малък Илън е завладян от историите за Америка, които научава от комиксите и книгите, който чете. Така с детството му се заражда идеята да работи и живее в САЩ. Не след дълго, когато родителите му се развеждат той осъзнава, че има възможността да замине и учи в Канада, благодарение на това, че майка му е родена там, той има привилегията да получи гражданство. След заминаването му за Канада той се озовава в Университета в Пенсилвания, където завършва двойна бакалавърска степен по икономика и физика, което му отваря вратите към Щатите и той е приет да следва  докторска степен по физика в Станфорд, но не след дълго се отказва от образованието си и създава своя собствена компания наречена ZIP2(1995). Така се озовава в меката на IT индустрията – Силиконовата долина.

Макар и неук в тази сфера изпълнена с много конкуренция, той е устремен и започва да развива компанията си. Нейната дейност е свързана с използването на Google Maps и това да се регистрира местоположението на локални бизнеси върху картата. Мъск иска да се конкурира пряко с големите в тази сфера, но той бива спрян заради начинът по който е създадена компанията – с помоща на инвеститори за рискови капитали, които решават да продадат компанията преди да е на загуба. Така инвеститорите я продават на Compaq за сумата от 307 млн. долара, като 22 млн. са за Мъск.Така след, като вижда разрухата на “рожбата” си той се захваща с бизнес от същата сфера – на услугите в интернет, като заедно с още група ентусиасти се опитват да отнемат преимуществото и ролята на разплащателно средство в интернет на компаниите за кредитни карти. Така те създават PayPal.

Илън Мъск е първият Изпълнителен директор на компанията, но скоро решават да го премахнат и поста заема съоснователят на компанията Петер Тиел. Веднага, след като той застава на чело на компанията започва мълвата за закупуването на PayPal от eBay. Проблемът тук е, че Мъск има най-голям дял от акциите на компанията и отказва първото предложение на eBay, което е на стойност 400 млн. долара, така в продължение на една година сумата на продажбата еволюира през 800 млн. и достига умопомрачителните 1.5 милиарда долара, но дори и тогава Елън се съгласява да продаде PayPal с много усилия.

Така след продажбата на компанията всички си разделят значителни суми, като със своята част Елън отново инвестира, но този път в напълно различна сфера от интернет индустрията. Той се запознава с инженера Мартин Еберхард, който има идеята да създаде електрическа кола задвижвана от литиево-йонни батерии. Заинтригуван от идеята на Еберхард, Мъск му дава чек на стойност 6.3 млн долара и се провъзгласява за Изпълнителен директор на новосъздадената компания Мотори Тесла (Tesla Motors). В същото време младият предприемач инвестира и в друга компания занимаваща се с инсталацията на слънчеви системи – Слънчев Град (SolarCity). Остатъка от сумата получена след продажбата на PayPal, той инвестира в един от най иновативните проекти на нашето време SpaceX – програма за комерсиален превоз на пътници в космоса и обратно.  В този си проект младият предприемач финансира 100 млн. долара изцяло собствени финанси, като малко след това инвестири финансират проекта с още 20 млн. долара. Сега това е най-голямата частна космическа компания с малко над 2.5 милиарда долара в договори с държавни и частни предпрития.

Много от значимите капиталисти на нашият век казват, че Мъск и покойният вече Джобс си приличат, но на дали това е така. Докато Джобс започна(Apple), разви се(Pixar) и остана емблема единствено в сферата на компютрите, Елън от своя страна започна с интернет, но продължава в напълно различни сфери, космически ракети, електрически коли и слънчева енергия.

И въпреки че, голяма част от проектите на Илън са все още в своето начало много от приближените до него хора споделят с какъв ентусиазъм и желание работи той. Разкъсва се между три почти напълно различни компании на огромни разстояния едно от друго и все пак успява да бъде на ниво, макар и трите компании да имат своите лоши дни и разводът с жена му не му помага в личен план.

Попитан защо се стремиш към такива големи и рисковани цели, той отговаря:

“Искам аз и хората около мен да правят разлика. Искам да участвам в значимите за човечеството неща, такива неща, които имат потенциала да променят този свят.”

Източник: http://bgstart.eu/%D0%B5%D0%BB%D1%8A%D0%BD-%D0%BC%D1%8A%D1%81%D0%BA-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC/