Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Изглежда, че изпълнителния директор на SpaceX и Tesla, Илън Мъск се е отегчил окончателно от интернет. След  PayPal,  Мъск казва, че създаването на друга компания би било игра на сигурно.

Вместо това, той предприема нещо много по-рисков и амбициозен проект – устойчива енергия и изследване на условията за живот в Космоса. Проектът за устойчива енергия се превърна в компанията Tesla Motors и както изглежда върви много добре след всички тези години, въпреки критиките и съмненията на скептиците.

„Ако вземах по долар за всеки път, когато някой ми донесе DeLorean или Tucker нямаше да имам нужда от IPO (Initial Public Offering)”  каза Мъск в  разговора си с Уолт Мосбърг и Кара Суишър по време на конференцията „All Things Digital”.

Пазарната цена на акциите на Tesla Motors се покачи след  като компанията отбеляза печалба за последното тримесечие, а нейната пазарна капитализация е повече от 10 милиарда долара. Освен това, Тесла успя да изплати целия си заем от 465 милиона долара към Министерството на енергетиката с девет годишна преднина според условията на договора.

По време на интервюто, Мъск обяви и че мрежата Tesla Supercharger, която удължава зареждането на батерията за по-дълги разстояния на пътуване, сега разширява броя на локациите си.

„Трябваше да направим нещо бързо за зареждане”, казва Мъск и допълва „ Ще имаме драматично развитие на мрежата Supercharger, също така ще утроим зоната на покрiтие в САЩ и Южна Канада, така че да можете да шофирате от Лос Анджелис до Ню Йорк чрез станциите за зареждане на Supercharger”.

В рамките на една година, Tesla планира Supercharger мрежата да се разгърне из целия континент, покривайки почти 80% от населението на САЩ и Канада, а до две години покритието вече да е до 99%.

Мъск нaмeкна и за нещо друго относно бъдещoто официално изявление на Tesla Motors на 20 юни тази година.

Той обяви, че Tesla ще произвеждат и трето поколение автомобили за 30 000 долара в следващите от три до пет години и най-вероятно те ще са с 20% по-малки от Model S, като ще имат по-висока продуктивност от настоящия 60 000 доларов Model S, който се очаква да бъде продаден в 21 000 екземпляра тази година.

„До края на тази година също, компанията очаква 25%  намаление на общия кредитен резерв” , каза Мъск.

Резервът включва потребителски данъци от такси, но не и приходи от субсидии.

Мъск говори също и за другата си страст – „колонизацията” на Марс. Той отбеляза, че това начинание е опасно и крие много предизвикателства, но определено си заслужава.

„Или ние ще разпределим Земята на други планети, или се крие риск от изчезването ни” каза още Мъск,  „Събитието, което ще доведе до нашето изчезване е вече необратимо, а и ние самите увеличаваме постоянно риска от него. Искаме бъдеще, в което човечеството ще изследва звездите и където това, което сме гледали по филмите ще се превърне в реалност”.

Елън Мъск споделя, че няма причина пътуванията до Марс да са проблем занапред:

„Ние не нарушаваме никакви закони на физиката. Трудно е, но е постижимо”.

„Ако разгледаме другите планети, Меркурий е твърде близо до Слънцето, Венера е доста гореща все още, а Марс от друга страна, е по-студена от Земята, но всъщност достига стойности малко над стайната температура на Земята в топъл летен ден. Така, че можем да изнасяме парниковите газове!” допълва Мъск докато аудиторията се смееше, а Мосбърг дори предложи да закараме всичките си автомобили, отделящи вредни газове на Марс, за да затоплим планетата.

Основателят на PayPal заключи,  че въпреки че нещата на Марс са в един ранен етап, то те със сигурност могат да се подобрят, ако се положат усилия.

Мъск беше попитан и за неговата „hyperloop” концепция, която той обясни  като кръстоска между свръхзвуков самолет Конкорд,  влак стрела и маса за въздушен хокей, която цели  повече ускорение между Лос Анджелис и Сан Франсиско, като това ще е по-евтино и по-бързо отколкото бързия влак.

„Дори и да не съм прав относно икономическите прогнози, това поне ще е едно забавно пътуване”, завърши Мъск.

Източник: http://newtrend.bg/business/startup-digital-company/eln-msk-szdavaneto-na-internet-kompaniya-dnes-e-igra-na-sigurno