Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Илън Мъск, предприемачът, стоящ зад такива рискови и авангардни начинания като SpaceX, Tesla и PayPal, представи концепцията за нова транспортна система, която медиите побързаха да нарекат "свръхзвуков влак".

В действителност Hyperloop представлява пътнически и товарни капсули на магнитна възглавница, които се движат с дозвукова скорост по специални тръби. Изживяването в тях ще бъде като на пътуващите в самолет, обясни Мъск.

Според него с такава система могат да бъдат свързани калифорнийските мегаполиси Лос Анджелис и Сан Франциско, намиращи се на 610 км един от друг. Ако някога бъде построен Hyperloop, пътуването ще отнема около 30 минути и ще струва само 20 долара, допълни той.

Бизнесменът каза, че в момента е твърде ангажиран с други проекти, за да се заеме лично с този. Но той си е извоювал вече репутацията на човек, когото е добре да слушаш и да си водиш записки, когато говори, коментира Би Би Си.

В представянето на проекта се казва още, че Hyperloop ще бъде захранван със соларна енергия и че ще бъде по-бърз, по-безопасен, по-евтин и по-ефективен от изграждащата се в момента линия за високоскоростни влакове. Разходите по целия комплекс ще са в рамките на 6 млрд. долара.

По думите му тръбата може да бъде над земята или вкопана, в нея ще се поддържа специална среда с ниско налягане, капсулите ще могат да потеглят на всеки 30 секунди и сред тях да има и товарни, а скоростта им може да достига 1220 км/ч.

Мъск обясни, че вероятно ще вложи средства в прототип, но след като набере скорост програмата му SpaceX. С нея той доставя товари на Международната космическа станция и трябва в следващите няколко години да демонстрира, че може да извежда в Космоса и екипажи.

Изработването на демонстрационен модел на Hyperloop би отнело около 4 години, допълни предприемачът.

Според него такъв транспорт би бил ефективен за свързване на градове на не повече от 1600 км разстояние, защото отвъд това хората ще предпочитат свръхзвукови пътнически самолети. В този периметър обаче Hyperloop няма да има конкуренция, най-малкото защото не губи времето, което отива за издигане и спускане на самолета.

Първите коментари за идеята на Мъск са, че той наистина предлага интересни авангардни идеи, но и че нерядко те се оказват повече медиен шум, отколкото истински иновации. Като пример се сочи вълнението около представянето на устройството Segway през 2001 г., което уж щеше да извърши "революция в персоналния транспорт". Двуколката си остана само нишов продукт.

Източник:http://www.dnevnik.bg/video/2013/08/13/2121400_elun_musk_pokaza_koncepci...