Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

26.08.2013 / 17:55

Астрономите вече няма да наблюдават звездите, а ще ги прослушват. Оказва се, че повече информация учените могат да получат от тяхната песен. Тя се получава, след като светлината се превръща в звук и според неговите вариации може да се определи размерът на звездата и еутапът на развитието й. Методът е съвсем нов и "По света и у нас" пуска за първи път в нашия ефир песента на звездите.

Астрономите от университета в Нашвил вероятно са големи меломани. Защото именно на тях им е хрумнало да превърнат светлината на звездите в звуци. И не за да направят атрактивен клип. А в търсене на по-точен метод за оценка на размерите и гравитацията на звездите.

"Този метод, в който светлината се разделя, това е светлина от 8-часово наблюдение  - се разделя и се превръща в звукови вълни чрез специален математичен анализ - метод на Фурие се нарича. Позволява точност под 25 процента, което е много добра точност", обясни Владимир Божилов - астроном, редактор на "ВВС знание".

Голям пробив в търсене на други планети, които са подходящи за живот. Те обаче могат да се оценят само спрямо промените в светлината на звездите, когато минат пред тях.

Размерът на планетата е пряко свързан с нейната плътност и с нейната гравитация. Това означава, че ако измерим колко често се променя гранулацията на газа, който е върху звездата, можем да направим оценка на нейната гравитация на повърхността. 

"Ако е по-съскащо например, това означава, че реално звездата ще бъде по-голяма, т.е. ще има повече вариации, т.е. звездата ще бъде червен гигант", добави още Владимир Божилов - астроном, редактор на "ВВС знание". 

Звезди като нашето Слънце, обаче, не съскат толкова - те са по-малки и се въртят по-бързо. Или мелодията им е по-хармонична. Най-прекрасната музика за търсачите на извънземен живот.

"Ние предполагаме че обитаемите планети са около звезди тип джудже. Звезди, които са по-малко от слънцето. Те звучат с по-малко съскане", каза Владимир Божилов.

С музикалния метод под ръка учените вече ще могат по-бързо и точно да анализират цялата онази информация, която ни е пратил Кеплер.

Автор: Мария Чернева

Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/107005/muzika_na_zvezdite