Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Група канадски лекари са успели да “разговарят” с пациенти, които се намират в кома. Изяснено е, че хората, които са в това състояние, са наясно какво се случва с тях и могат да отговарят на прости въпроси. Изследването е публикувано в списание Neurology JAMA.

Експертите използвали апарат за функционален магнитен резонанс за сканиране на мозъчна дейност. Учените първо изследвали оборудването на 15 здрави доброволци. След това процедурата е приложена и на двама пациенти в клиниката, лежащи в кома.

На тях им задавали прости въпроси, отговорите на които можели да бъдат само “да” или “не”. Резултатите от изображенията на томографа показали, че хората не само чували и разбирали въпросите, но и отговаряли на тях. Както учените открили, пациентите помнели имената си и знаели, че са в болница. Това проучване, според експертите, е най-впечатляващото в областта на невробиологията.

Преди няколко години, лекари се изправиха пред един наистина невероятен случай. Изпаднала в кома млада баскетболистка, продължавала да играе. Даже в коматозно състояние на безсъзнание Маги Майер запазила способността си да хвърля топката в коша.

За да не атрофират мускулите и, положението на тялото на момичето променяли няколко пъти на ден. Когато я сложили в инвалидна количка и пристегнали за гърба, родителите решили да дадат на дъщеря си в ръцете баскетболна топка, за да може Маги да си спомни коя е. След това изработените през годините рефлекси направили чудото.

Неврологът William Count предполага, че хвърлянето на топката е станал един от основните инстинкти на Маги, и така баскетболните и умения се събудили в нея, преди всички останали.