Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

„Кюриосити" е открил доказателства за възможното съществуване на древно езеро на Марс. В него е имало условия, подходящи за живот, съобщават от NASA. Езерото се намира в кратера Гейл, където марсоходът кацна миналата година.

Водоемът е бил с 49 км дължина и 5 км ширина, но с течение на времето размерите му са се променяли.

Според анализите на проби от почвата езерото е съществувало няколко десетки хиляди ходини.

„Резултатите показват още, че наличието на сладка вода в района е продължило дори и след като водата е изчезвала от други места на Марс", коментира гелогът Джон Гроцингър.

Според учените това езеро е било в състояние да поддържа живота на вид скални микроби, известни като хемолитотрофи. На Земята те най-често се намират в пещерите и по океанското дъно. „Освен това откритите наслоявания с глина са на по-малка възраст от очакваното. Това означава, че прозорецът от време, през който Марс е могъл да поддържа живот е по-голям от предвиденото", допълва още Гроцингър.

Сега учените търсят преки доказателства за наличието на живот на червената планета. Те изпробват различни методи за откриване на остатъци от органична материя в скалите.
„Най-голямата трудност, обаче, е да се разбере как тази материя се е запазила въпреки излагането на космическата радиация", казва Гроцингър.

Специалистите не изключват и възможността живот на Марс никога да не е съществувал, а органичната материя да е попаднала на планетата посредством комети или астеориди. 

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2582690