Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Какво представлява северен и южен лунен възел?

Лунните възли се движат обратно на планетите. Това показва, че те се явяват кармически точки и показват съдбата на човека, от която човек не може да избяга или да се отклони. 

Лунни възли се наричат двете пресечни точки на еклиптиката с лунната орбита. Горната, или възходящата пресечна точка, се нарича горен лунен възел или глава на Дракона и е добротворен по природа, влияе подобно на Юпитер. Долната, или низходяща пресечна точка, се нарича долен лунен възел или опашка на Дракона, и е злотворна по природа – има влияние подобно на Сатурн.

Горният възел – главата на дракона, подобрява работите на дома, в който той се намира и при добри аспекти и когато е към зенита и асцендента, действа силно. Той е особено силен, в благоприятен смисъл, когато стои близо до асцендента.

Долният възел – опашката на дракона, е неблаготворна и влошава работите на дома, в който се намира, като носи съответните затруднения и нещастия.

Когато главата на дракона е в съвпад с добра планета, тя увеличава твърде много силата на успеха  и  сполуката  в  зависимост  от дома  и  аспектиращата  планета.  Когато  пък  опашката  на дракона се намира в съвпад със злотворна планета, тя увеличава нещастията и противоречията. Поставени в десетия и четвъртия домове, тяхното влияние за добро или зло според природата им, е безспорно много силно.

Затъмнения

Когато съвпадът или опозицията на Светилата (Слънцето и Луната) съвпадне с един от възлите, то произлиза затъмнение. При съвпад имаме слънчево затъмнение, а при опозиция – лунно.

И естествено е, че когато тези затъмнения станат в главата на дракона, ще имат едно влияние което и да не е съвсем благотворно, няма да е и злотворно, но когато това затъмнение става в опашката на дракона, то ще бъде зловредно и силно в злото.

Едно цяло

Истината е, че Южният и Северният възел в картата не са антагонисти. Те са двете лица на една монета, които имат нужда да бъдат интегрирани в живота ни хармонично.

Винаги се простират по опозицията на два противоположни знака, които в същността си са двете камбанарии на същия храм. Ако Южният възел, например, се намира в знака Телец, то Северният автоматично попада в знака Скорпион. Южен възел в Телец описва човек, който идва в този живот с нагласата да държи материалната, финансовата, емоционалната сигурност във фокуса на живота си, да се разделя трудно и да приема промените драматично.

Посоката на развитие води до усвояване на способността да живееш в несигурност, да се разделяш, да умираш, да губиш и да се прераждаш отново с няколко фалшиви дрехи по-малко. Залитне ли човек само в скорпионската енергия на Северния възел обаче, рискува да забрави, що е то радост и удоволствие от живота. Затова в крайна сметка в идеалния балансиран случай човек усвоява уроците на Северния възел, но взима най-доброто и от Южния.

Метафизична среща между Дух, душа и тяло.

Тъй като Възлите са оста, по която Слънце, Луна и Земя се нареждат в една линия, те представляват метафизичната среща между Дух, душа и тяло – разбирането на тяхното послание в хороскопа осветлява митарствата на душата по пътя към Духа в условията именно на сегашното физическо съществуване.

Задача, свързана с лунните възли:

В две колонки да се напишат позитивните и негативните качества на възлите. Южния възел - 10 положителни качества и 10 отрицателни качества на знака. Съответно и за Северния възел - 10 добри качества и 10 негативни. И главната идея е да се концентрира мисълта върху добрите качества на Южния възел, които ще спомогнат за развиването на Северния възел. Приложение в ежедневието на Северния възел и ограничаване на негативните отново в ежедневието.

Изготвил: Иван Атанасов