Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Уран представлява един от най-обърканите от всички планетарни архетипове – макар че това объркване може би е дори подходящо за планета, която разбърква представите на Птолемеевата астрология със самото си откриване.

Тъй като Уран е открит по време на американската и френска революции през 1781 г., той е бил свързан със свободата, независимостта и революционната или бунтовна природа. И това съответства на факта, че тази планета тъкмо отвъд Сатурн трябва да представя пробив в традициите или освобождение от подредения и структуриран свят, който е представен от Сатрун.

Уран, „различната планета“, се върти „по корем“ под ъгъл 90° и това няма нищо общо с поведението на всички други в Слънчевата система. Това ни дава представа каква е природата на урановия ум: на цели 90° от всички други!

Думата „пионер“ добре пасва на Уран и наистина, хората, родени със силен Уран, като че ли притежават безкраен пионерски дух са само някои от по-изтъкнатите личности, които могат да бъдат дадени за пример . Този Пионерски дух и богоподобно съзнание често са довеждали до Жертви в личния или земен живот на тези хора. Но такива урано/прометееви типове са допринесли значително за еволюционния процес на живота на Земята. И без значение какъв тип карта предпочитате за САЩ (изгряващи Близнаци, изгряващ Стрелец или изгряваща Дева), Уран или изгрява, или залязва, или е в зенита! Това показва, че Америка и американците като цяло силно се идентифицират с планетата Уран като национален архетип, характеризиран със свобода, независимост, иконоборство, разбиване на обществени, икономически и расови бариери, технологична лудост – и, разбира се, гордостта, която произтича от това, че са супер-сила и се чувстват по-висши (богоподобни) в сравнение с всеки друг народ, независимо правилно ли е такова мнение, или не.

Уран е иконоборец, божествен бунтовник – той е също и съзидателната сила на човешката воля. По-скоро сътворителят, а не бунтовникът е онзи, който се появява за първи път. Латинското име Уран произлиза от гръцкото Оуранос, което на свой ред, е свързано със санскритския бог Варуна.

Бог Варуна, според Риг Веда, е и творец, и пазител на космическия закон. Той създава цялата вселена чрез силата на своята майя – макар че под думата майя трябва да имаме предвид „съзидателна воля“, а не по-широко разпространеното „илюзия“. Варуна е господар на „водите над небесата“, източник на животворния дъжд . В 6-7 век преди Хр. персийският пророк Заратустра (по-известен като Зороастър) превръща това ведическо божество в Ахура Мазда. Господарят на Светлината, който също така е и пазител на космическия закон.

В древна Гърция Уран (Оуранос) е изначалният небесен баща, първото дете на Гея или майката Земя, след като тя се появява от първичния хаос. Той съзерцава своята спяща майка и излива върху нея нежен дъжд, тъй че тя да разцъфти с дървета, цветя и трева. Той става също и неин съпруг и съюзът им поражда многобройни чудовищни създания, включително расата на еднооките Циклопи.

Накрая двамата дават живот и на първият род на боговете, които управляват човечеството – седемте титани и техните седем сестри и съпруги – титанидите. Но Уран се превръща в тиранин. Той затваря циклопите в Тартар, защото са се опитали да се бунтуват срещу него. Гея се разгневява и убеждава Кронос (Сатурн), най-младият от титаните, да устрои засада на Уран и да го кастрира със сърпа си. Семето на умиращия небесен баща се разсипва по земята. От него се раждат ужасните богини на отмъщението, наречени фурии, но се появява също и Афродита (Венера), прекрасната богиня на любовта.

Уран, следователно, е основната сила на сътворението. Два пъти в гръцките легенди той излива съзидателната си сила над Земята, също както Варуна е „пуснал като дъжд“ своята майя или съзидателна воля. Уран създава всички дървета и растения, които цъфтят по тялото на Майката Земя; той ражда също и такава двузначна концепция като тази за любовта и отмъщението. Във всеки случай, неговата сила тече като дъжд от небесата. В астрологията на Уран му е приписано господство над Водолей. Както ще видим (виж Водолей), този знак винаги е бил свързван с „водите на живота“, които се леят от небесата. Така, Водолей наистина е подходящ символ за този бог на първичната съзидателност. В нашата технологична ера ние сме по-склонни приемаме тези водолейски води за електричество или космическа енергия, но същественото значение на съзидателната воля (или майя на Варуна) си остава непроменено.

Буйната сила на урановата съзидателност рядко достига своя чист, „космически“ вид. Първите тласъци на съзидателна сила по принцип предизвикват турбуленции в психика повечето хора, а те се изразяват като бунт срещу миналото. Ето защо Уран е най-популярен сред астролозите и клиентите им като Божествения бунтовник. Като такъв, тази планета се превръща в носител на архетип, който е съвсем различен от този на небесния баща, но е дори по-важен в индивидуалистичното ни бурно общество, Уран е станал носител на а типа на Прометей.

Прометей е бил от расата на титаните, син на Евримедон, титанът, свързван с планетата Юпитер. Неговият брат-близнак бил Епиметей, като името на Прометей означава „по-напред“, а това на брат му – „поглед назад“. За Прометей характерен пророчески или футуристичен подход към действителността, той винаги бил добронамерен към човешките същества и ги защитавал от боговете. Някои версии на легендата приписват на Прометей истинска уранова функция като съзидателен дух, защото се твърди, че е моделирал първите хора от глина, а после е им е вдъхнал жизнения си дух, за да ги накара да се движат. Заедно с Хефест Прометей е помогнал да се извади богинята Атина от челото на Зевс и именно Атина го е обучила на различни изкуства и науки, които той, на свой ред, е предал на смъртните.

Точно любовта му към хората прави Прометей в бунтовник. Боговете били свикнали да взимат най-доброто от всеки свещен бик, като оставят на хората огризките. Но когато се стигнало до преразглеждане на божествения дял, Прометей изиграл номер на боговете. Той внимателно маскирал скелета на жертвения бик, тъй че когато Зевс дошъл да си из порцията, всъщност избрал тлъстините и костите, като оставил най-доброто месо на хората. На Зевс това не му харесало. Той наредил патетичните смъртни да ядат месото си сурово; отказал им дара на огъня.

С помощта на Атина Прометей се качил на върха на Олимп. Държейки готова за запалване факла, той изчакал появата на колесницата на Слънцето, карана от титана Хелиос, която преминала наблизо, разпръсквайки искри от божествения огън по каменистите склонове на Олимп. Титанът уловил искрица от божествения пламък върху факлата си и я дал на хората – буквално „просветление“.

Прометей два пъти се е бунтувал срещу диктата на боговете. Зевс му отредил ужасна съдба – той трябвало да бъде окован на един планински връх в Кавказ, където орел трябвало да къса от черния му дроб. Но всеки ден дробът на божествения бунтовник се възстановявал и всеки ден орелът идвал отново, като по този начин постоянно измъчвал Прометей. Същата съдба, според легендите, застигнала и викингския бог Локи, друг божествен бунтовник, който отхвърлил волята на боговете.

Но, както вече видяхме, мъченията на Прометей не продължили завинаги. Човечеството все още имало неколцина приятели в света на безсмъртните и на Хирон, царят на кентаврите, се паднало да се жертва, за да бъде освободен Прометей.

Уран в рождената карта е показател за бунтуването срещу обществото на дадения човек. Макар това до определена степен да е вярно, вярно е също, че през последните няколко десетилетия бохемството е резултат не само от влиянието на Уран, но и на Нептун.

Планетата бунтовник е „възнаградена“ също и с талант за научни открития. Подозираме, че това също е истина; в крайна сметка Уран е открит в началото на индустриалната революция и прометейският дух е дух на изобретателността. Точно този аспект на Уран астролозите използват, когато описват Епохата на Водолея като ера на напреднала технология – макар че днес, докато все по-силно и по-силно осъзнаваме тъмната страна на технологията, може да ни се наложи да премислим и преразгледаме понятието си за уранова съзидателност.

Въпросът е, че всички термини, които сме свикнали да използваме за Уран, описват само част от архетипа му. Уран може да е, а може и да не е бунтовник срещу обществото — нуждата му от свобода може да бъде изразена на вътрешно ниво, а не чрез начина на живот! Като бунтовник, той е също и Дивият мъж или Дивата жена, духът Трикстър, който живее по собствени правила.

Уран притежава прометеева изобретателност, разбира се, но тираничното управление на небесния бог Уран трябва да ни предупреди, че науката и технологията могат да превърнат в тиранични или ограничителни сили, освен ако също като Прометей, не се поддаваме постоянно на нуждата си да служим на човечеството чрез изобретателността забравяйте все пак, че заради своята съзидателна нагласа, Прометей е бил награден с окови на планинския връх, а това е аспект на Уран или Водолей, който малцина астролози, с изключение на Лиз Грийн, са забелязали: изключителната самота и изолация, които ни заливат, когато нашият прометеев дух най-сетне се пробуди напълно.

Самотата и изолацията, които се усещат, когато въплътим архетипа на Уран, са сходни с изолацията, изпитвана чрез архетипа на Сатурн. Сатурн преживява падение от върха, Когато синът му Юпитер го детронира и го захвърля в Тартара. Уран също е детрониран от сина си Сатурн, в резултат на което мъжествеността му е разпиляна в морето. Прометей, чийто дух се рее, е осъден да бъде окован към скала и тези усещания на изгнание и наказание заливат човек, когато е под влиянието на Уран при транзит или прогресия.

Първо, съществува необузданата нужда да се твори или създава. Както творецът на първата раса на земните богове, човекът реагира а урановия архетип, като ще се чувства всемогъщ и подтикат от усещанията, произтичащи от такова величествено сътворение, ще твори още и още, без никакви сериозни размисли до какво може да доведе творчеството му и какво влияние ще има то върху твореца си или света, в който е творено. В митологията земната майка Гея е спряла всичко това; времето и разстоянието внасят определена обективност перспектива по въпроса. Но за Уран всичко се случва едновременно – внезапното съзнание, че някой може да сътвори прекрасни неща, и внезапният край или падение от богоподобното състояние, което се случва, когато човек бъде върнат обратно в действителността. По същия начин прометеевата енергия е реещ се дух, летящ високо с боговете, наясно за еленския ред в космоса, но уловен в земно тяло, което сякаш е приковано или жестоко ограничено в движенията си. Така и хора от уранов тип, които не са открили начин да разрешат творческата си дилема, страдат от усещане за разочарование и често от изолация. Когато някой обитава царството боговете, но е прикован за земята, светът за него може да е твърде самотно място. Това често поражда и насилие.

Семето на Уран е дало живот на богинята на любовта, Афродита. Почти всички сред нас са изпитвали урановото привличане и магнетизъм в действие, когато става дума за любов. Твърде често сме чували обаче, че любовните връзки, започнати под влиянието на Уран, може да приключат толкова внезапно и изцяло, както са и започнали. Уран, всички други външни планети, изисква девет месеца, за приключи транзита си върху дадена планета или градус. Това, което започва с началото на транзита на Уран, може приключи до момента на края му. Мнозина са изпитвали внезапна, всеобхватна нужда да си създадат изцяло нов начин на живот и да се измъкнат от рутината или връзката. Те са напълно привлечени от нечие магнетично поле или преживяват друга уранова форма на освобождение по време на транзита на Уран към наталните планети.

Но често по времето когато този транзит завърши, човекът се оказа свален небесните висини и трябва да се приспособи отново към земната действителност. Когато някой изпитва влиянието на уранов транзит (особено към Слънцето, Луната или ъглите) той може да изглежда твърде недостижим за ежедневните проблеми на живота – ежедневието не представлява за особен интерес в такива моменти. Тези периоди често се характеризират с преживявания на издигане до еуфорични състояния, по принцип запазени за боговете – като Прометей, който откраднал огъня, или Уран, въвлечен във величествено творчество. Електрически импулси кръжат около нас, сякаш сме вързани за огромна компютърна мрежа, която ни предлага тонове нова и великолепна информация, нервната ни система е силно стимулирана – и определено трябва да се съсредоточим, за да се почувстваме здраво стъпили на земята.

Макар тези състояния да са извънредно плодотворни, падението обратно на земята изглежда много тежко, щом веднъж фазата завърши. Но пък, представете си да живеете в та състояние постоянно – би изисквало огромни умения да действате реалистично и ефикасно в постоянна уранова веел Сатурн е земен бог и изисква винаги да сме наясно законите му. Урановите периоди са предназначени да ни поднесат желана промяна на определеното от Сатурн, дават ни шанс да уловим свободата, от която се нуждаем, да разрушим старите линии на поведение, да останем прогресивни и да запазим творческите си сокове в движение. Но има хора, родени е ярко изявен уранов фактор в картите, и те са силно стимулирани през повечето време. Тяхното съзнание определено може да е богоподобно или пък неземно. Те може често да имат видения за извънземното и това би било подходящ символ за Уран/Прометей – за богове, които  живеят над нас и слизат на нашето равнище или да помогнат при еволюционния процес (Прометей/Хирон), или да стоварят върху ни отмъщение и наказание, също като Зевс в пристъпите му на гняв. Хората винаги са разказвали легенди как боговете са или разгневени, или доволни от нас, в зависимост от това как си взаимодействаме с природата. Светкавиците и гръмотевиците (символи на Уран и Юпитер) са традиционни символи на онези времена, когато боговете се ядосат. А посетителите от други планети обикновено са описвани като полезни за техните по-слабо развити земни събратя или пък непредизвикано разрушителни, опитващи се да ни завладеят.

(Материалът е от „Митична астрология“ на Гутман  и Джонсън)