Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Рождество Христово – един от най-светлите празници в християнския календар. Това, което създава празничното настроение в тази зимна вечер, е веселата детска глъч, надеждата в искрените очи и очакването на даровете под украсената елха. По този повод сдружение “Слънчогледи” срещна отново деца от София и Бургас, взели участие в пролетните и летни лагери, организирани от сдружението.
На 12.ХІІ.2010г. в детския център  в 120 ОУ – София се събраха деца от 2. до 12. клас. Те пристъпиха в двора на училището с две изненади, които споделиха със своите приятели: индивидуално или групово представяне на песен, сценка, стих, музикално произведение и домашно приготвено печиво (сладкиши, соленки и др.)
На входа ни посрещна  ангел в бяла премяна и две разперени снежнобели крила. В стаята бе притихнала жива елхичка, която очакваше да бъде украсена специално за този празник и да заеме мястото си в центъра на тържеството.
В уречения час децата се разпределиха в пет групи, като имаха за задача с предоставените им материали (орехи, шишарки, цветна хартия) да изработят украса за елхата и стаята. Съвместната работа на деца от различна възраст във всяка от групите бързо увлича. Скоро елхичката грейна в оригинални украшения, гирлянди, а на върха и засия истинска звезда.
  После настана мълчание. С песен и музика се потопихме в атмосферата на Рождество, съпреживявайки заедно това тайнство, отдалечено от нас на повече от 2000 години, а всъщност толкова съкровено пазено в душата на всеки. Една от лагерничките вдъхновено разказа за легендарните събития, съпровождащи появата на нашия Спасител. А от драматизираната приказка “Чудните камбани”, която докосна всеки от нас – малък и голям, разбрахме какво е дар от сърце и от какво значение е да свършиш една работа с чистота и Любов.
Последваха живите Рождественски подаръци, поднесени от деца за деца : стихче за Коледа, музикален поздрав на китара и на синтезатор, драматизирана приказка, народен танц на деца от 3.клас, танц с ръце от група шестокласници и т.н.
След изявите на децата настъпи “сладката” част на тържеството – вкусна почерпка с домашно изработени изненади, приготвени от обични хора с участието на грейналите детски лица и нетърпеливи ръце. Останалото от Рождественската трапеза, придружено с топлината на нашите сърца, отнесохме в близкия хоспис за възрастни хора.
Не по-малко интересно протече и празникът край морето.
…..
Всички приятели на сдружението  - деца, родители, организатори бяха радостни на тази поредна среща и показаха готовност за по-нататъшна съвместна работа.
С пожелание за нови срещи всеки пое към своя дом, отнасяйки топлината на общия Дух, който ни сплотява. За това благодарим!