Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Колкото и да е странно, докато сме живи, ушите ни растат. Те растат много бързо, докато човек не достигне десетгодишна възраст, а след това ръстът им се забавя и те започват да растат с около 0, 22 мм на година.

В продължение на целия ни живот меката част на ухото продължава да расте, затова възрастните хора понякога имат като че ли провиснали уши – това се дължи на растежа на меката им част.

Учените твърдят, че възрастните мъже имат по-дълги меки части на ушите, отколкото възрастните жени. Но размерът на ушния канал, който се формира с помощта на костите и хрущялите, не се увеличава през целия живот.

Носът също расте през целия живот. Наистина, това всъщност се случва много бавно, но все пак носът расте. Затова при възрастните хора формата и размерът на носа могат да се различават от това, което е било на младини.

Възрастният човек има скелет, в който почти всички хрущяли са заменени с кости. Основната част на носа се състои от хрущяли, които завинаги си остават хрущяли.

Те до последно не се превръщат в кости и това на практика позволява на носа да продължава да расте. Понякога – но това се случва наистина много рядко – ушните миди растат до края на живота на някои хора.

По носа и по бузите някои хора имат лунички, но всъщност децата се раждат без лунички. Когато хлапетата са на слънце и особено онези, които имат светла кожа и очи, има вероятност да им се появят лунички.

Децата, а и възрастните, които имат лунички, трябва редовно да минават на преглед при дерматолог и когато са на плажа или на планина, да използват слънцезащитно средство с висок фактор срещу ултравиолетови лъчи.

В противен случай те рискуват да се сблъскат с много сериозни кожни проблеми, затова е по-добре да вземат превантивни мерки. Според учените луничките на рижавите деца изобщо не са така безобидни и мили, колкото изглеждат.

Източник: http://ezine.bg/n15-15406-%D0%A3%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D1%80%D0%B0%D1...